PODVIG

Mati in sin na pedale 
čez Atlantski ocean

Objavljeno 10. december 2015 09.58 | Posodobljeno 10. december 2015 10.00 | Piše: A. P.

Južnoafričana se s pedalinom odpravljata do Brazilije.

Pri Poreču je potapljač videl kita.

Mati in sin se bosta s pedalinom ta teden podala na več kot 6500 kilometrov dolgo pot čez Atlantski ocean. Pisatelj in pustolovec Davey du Plessis bi rad s projektom opozoril na izumiranje živali, ob tem pa nekaj časa prebil v družbi 50-letne mame Robyn Wolf. Njun cilj je potovati iz rodnega Cape Towna v Republiki Južni Afriki do Ria de Janeira v Braziliji. Po izračunih naj bi v čolnu na pedala razdaljo premagala v od treh do šestih mesecih, potovala pa bosta brez spremstva in podpore drugih.

Davey je že opozoril nase, ko je prekolesaril Afriko in plul po Amazonki, med tem podvigom leta 2012 pa bi bil pustolovec lahko celo ob glavo, saj so v deževnem gozdu streljali nanj! »Projekt Atlantik ni zgolj prečkanje oceana, posvečeno je opozarjanju na največjo ekološko katastrofo – množično izumiranje živali, za katero so krivi izključno ljudje,« je povedal 27-letni Davey, sicer strogi vegan. »Trenutno izumiranje živali je primerljivo z izumiranjem dinozavrov, s tem da je njih ubil meteor, glavni krivec zdaj pa so ljudje z industrijskim razvojem, kmetovanjem, povečevanjem prebivalstva, potrošništvom, lovom in uničevanjem ekosistemov.«

Za pedalin se je odločil, ker je to zanj popoln pogonski sistem, poleg tega pa je lahko čoln zaprt in zavarovan pred nepredvidljivimi razmerami na oceanu. »Med potiskanjem pedalu imam proste roke za branje in krmarjenje, to je v teoriji najboljša možnost,« je razložil Davey. Zastavlja pa se vprašanje, kaj je prava pustolovščina – premagati ocean ali biti več mesecev tako blizu matere. 

Deli s prijatelji