JUNAKINJA

Malčica šest ur gazila po snegu, da bi rešila babico

Objavljeno 21. marec 2017 13.46 | Posodobljeno 21. marec 2017 13.48 | Piše: T. H.

Pri minus 34 stopinjah je ponoči prečkala zaledenelo reko, lahko bi jo požrli volkovi.

Kljub sibirskemu mrazu se je Sagalana odpravila na pot in postala junakinja. Foto Siberian Times

V Sibirijo že prihaja pomlad, a vendar je bilo februarja tam zelo zelo mrzlo. Temperature se niso nikoli dvignile nad minus 30 stopinj C, a štiriletne Sagalane Salchak nič ni ustavilo, ko jo je dedek prosil, naj odide k sosedom po pomoč za umirajočo babico. Deklica se je odpravila na pot po zasneženi sibirski tajgi, v kateri se veliko bolj domače kot ljudje počutijo divje zveri, predvsem volkovi. A tudi ljudi tam ni prav veliko, najbližji sosed Sagalane in njenih starih staršev, pri katerih je živela, je kar osem kilometrov stran.

Svetila si je
z vžigalicami

Popolnoma obupan, ker je našel ženo čisto hladno, je dedek vnukinjo poslal k sosedom ob zelo neprimerni uri. Odbilo je namreč pet in v teh krajih se je že znočilo. A ker je dedek popolnoma slep, v tistem trenutku sploh ni razmišljal, koliko je ura, deklica pa je tudi hotela pomagati babici. Vzela je škatlico vžigalic, da si je lahko posvetila in sledila konjskim odtisom v snegu. »Bilo je zelo mrzlo in postala sem zelo lačna. A nič se nisem bala, samo hodila in hodila sem in končno prišla do sosedove hiše,« je deklica dejala za časopis Siberian Times. Ko se je razvedelo o njeni avanturi, ki bi se lahko zanjo tudi usodno iztekla, je Sagalana postala prava junakinja in o njej govorijo kot o najbolj pogumni deklici iz Sibirije.

Kar šest ur je hodila skozi sibirsko tajgo, naredila je osem kilometrov, pri temperaturi minus 34 stopinj C. Pri tem je morala prečkati zaledenelo reko in gaziti po snegu, ki ji je ponekod segal do pasu. Ko je vendarle prišla do sosedove domačije, je bila popolnoma izčrpana in podhlajena. Menda je najprej dejala: »Mislim, da je moja babica umrla!« Še dobro, da so sosedje imeli satelitski telefon in so lahko takoj poklicali na pomoč, poznavalci Sibirije pa še kar ne morejo verjeti, da je ostala živa. »Velikansko srečo je imela, da je niso požrli volkovi, ki na tej poti po navadi prežijo na živali, predvsem konje. Kar veliko jih žalostno konča med njihovimi zobmi,« je povedal eden od sosedov, ki vzreja živino.

Njena pot pa je bila, kot se je izkazalo, žal zaman. Zdravnik je pri babici ugotovil le še smrt zaradi srčnega zastoja. Sagalano so takoj po prihodu iz bolnišnice namestili v zavod, državno tožilstvo republike Tuva pa je prijavilo njeno mamo Eleonoro Salchak zaradi ogrožanja življenja hčerke. »Dekličina mama se je zavedala, da štiriletnemu otroku pri babici in dedku ni bila zagotovljena varnost in je ne bi smela pustiti v oskrbi,« so zapisali v obtožnici. Nevestini mami grozi leto dni zapora, mala junakinja pa se v zavodu menda zelo dobro počuti. »Je zelo pametna in prikupna deklica. Ponosni smo nanjo in radi jo imamo, zanjo skrbimo kot za lastne otroke,« je v imenu zavoda povedala socialna delavka. 

Deli s prijatelji