NOVI - STARI PREMIER

Makedonci tik pred polnočjo dobili novo vlado

Objavljeno 29. julij 2011 12.04 | Posodobljeno 29. julij 2011 12.04 | Piše: K. K., STA

Po predčasnih volitvah so dobili desno vlado

Za ponovno vlado Gruevsekga je v 123-članskem sobranju glasovalo 70 poslancev

SKOPJE – Tik pred polnočjo je makedonski parlament potrdil novo vlado pod vodstvom dosedanjega premierja, 40-letnega Nikole Gruevskega. Za novo vlado je v 123-članskem sobranju glasovalo 70 poslancev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Šest starih ministrov

V novi makedonski vladi so štirje podpredsedniki in ministri brez listnice, šest ministrov pa bo obdržalo svoje sedanje položaje. Novo ime v vladi je minister za zunanje zadeve Nikola Popovski, ki na ministrski položaj prihaja z veleposlaniškega mesta v Bruslju.

Desno usmerjena stranka VMRO-DPMNE pod vodstvom Gruevskega je zmagala na predčasnih parlamentarnih volitvah minuli mesec. Glavna predvolilna obljuba Gruevskega je bila oživitev makedonskega gospodarstva. VMRO-DPMNE je v koaliciji s stranko makedonskih Albancev, Demokratsko unijo za integracije (DUI).

Reforme, reforme, reforme

Gruevski, ki je tokrat po letu 2006 že tretjič prevzel premierski položaj, je dejal, da bo prioriteta vlade nadaljevanje reform in oživitev gospodarske rasti. Glavni strateški cilj pa je na političnem področju pospešitev procesa integracije Makedonije v EU in Nato, je poslancem zagotovil stari novi predsednik vlade.

Gruevski je kot šesti predsednik makedonske vlade med vladne prioritete uvrstil tudi povečanje zaposlenosti, odločen boj proti korupciji in kriminalu ter vlaganja v izobraževanje, znanost in informacijsko tehnologijo.

Makedonija

Makedoniji doslej zaradi spora z Grčijo o imenu ni uspelo začeti pogajanj za članstvo v EU.

»Vlada je pripravljena nadaljevati grško-makedonski politični dialog,« je dejal makedonski premier. Hkrati je opozoril, da Makedonija »ne bo pristala na nobene spremembo ustave, ustavnega imena Makedonije in na nobeno idejo ali predlog, ki bi ogrožal nacionalno varnost Makedonije«.

Med parlamentarno razpravo so makedonske opozicijske stranke vladi očitale pomanjkanje kredibilnosti, saj je vlada imela enake prioritete že leta 2008, dosegla pa je le malo.

Deli s prijatelji