INCIDENT

Letalo nenadoma začelo padati, ker je pilot zadremal

Objavljeno 14. avgust 2014 18.57 | Posodobljeno 14. avgust 2014 18.58 | Piše: STA, S. U.

Kopilotka pa se je ubadala s tabličnim računalnikom.

NEW DELHI – Letalo indijske družbe Jet Airlines z 280 potniki na krovu se je med poletom nenadoma spustilo za več kot 1500 metrov, potem ko je pilot domnevno zaspal, kopilotka pa se je ubadala s tabličnim računalnikom, so sporočile indijske letalske oblasti. Incident se je sicer zgodil 8. avgusta v turškem zračnem prostoru.

Indijska agencija za zračni promet DGCA sicer še preiskuje polet med Mumbajem in Brusljem. »Pilot ni oddal poročila o varnosti poleta, kar je obvezen ukrep za dokumentiranje kakršnega koli nenavadnega incidenta v času poleta. O tem smo izvedeli iz anonimnega sporočila. Po tem smo stopili v stik z letalsko družbo,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal predstavnik DGCA.

Pilot letala je bil v času incidenta sredi tako imenovanega nadzorovanega počitka, ki ga predpisi sicer dovoljujejo, je danes poročal indijski časnik Times of India, ki se je skliceval na neimenovane vire. Agencija za zračni promet pa zdaj preiskuje še, ali je kopilotka prav tako zaspala.

Preverjala informacije o letu in ni opazila nenadnega spusta letala

Po navedbah Times of India naj bi kopilotka na tabličnem računalniku preverjala informacije o letu in ni opazila nenadnega spusta letala. To se je dvignilo šele, ko je kontrolor zračnega prometa v Ankari vprašal, zakaj se je letalo spustilo z dodeljene višine nekaj čez 10.000 metrov na skoraj 8500 metrov.

Incident še preiskujejo, oba pilota pa sta bila suspendirana, dokler se ne razjasnijo okoliščine dogodka.

Deli s prijatelji