TEŽAVE

Lastnik Mercatorja v hudih škripcih, vrniti je moral otok

Objavljeno 09. april 2017 10.05 | Posodobljeno 09. april 2017 10.05 | Piše: A. K.

Pestijo ga dolgovi v višini šest milijard evrov.

Otok Smokvica.

ZAGREB – Težave hrvaškega Agrokorja, ki ima med drugim v lasti tudi Mercator, se nadaljujejo. Agrokor ima težave z likvidnostjo zaradi nagrmadenih dolgov v višini šest milijard evrov, od katerih večina zapade v poplačilo leta 2020.

Medtem pa hrvaški mediji poročajo, da Ivica Todorić počasi izgublja svoje premoženjeimage. Prva na seznamu od njegovih številnih luksuznih nepremičnin je otok Smokvica, kjer je družina Todorić doslej preživljala dopuste. Todorić je po poročanju Jutarnjega lista otok vrnil prejšnjemu lastniku Anteju Lušiću in njegovemu podjetju Grafoplast. Podjetje je znova Lušićevo, Todorić pa menda z njim nima nič več, čeprav je bilo v lasti Agrokorja od leta 2014 do 2017.

Todorić ima »poln kufer«

Lušić je v četrtek za spletni portal ŠibenikIN potrdil, da je otok znova v njegovi lasti, ni pa želel povedati, za koliko denarja ga je odkupil. »Todorić ima 'poln kufer' te situacije, o kateri se pogovarja vsa Hrvaška, jaz pa sem se že zdavnaj rekel, da si želim znova upravljati otok, za katerega sem skrbel dolgih 22 let, on pa je pristal na to. Spet sem na začetku,« je dejal Lušić.

Hrvaški mediji so o otoku večkrat pisali, med drugim tudi, da država dolga leta ni zaračunavala koncesije za uporabo. Otok je uradno v lasti države, nekoč ga je uporabljala vojska, oblasti pa so ga leta 1995 dale v uporabo podjetju Grafoplast. Hrvaško ministrstvo za obrambo je leta 1999 želelo prekiniti pogodbo, a se to ni zgodilo, saj je podjetje Grafoplast kupil Agrokor, s tem pa tudi pravico do otoka.

Deli s prijatelji