LEDENE GMOTE

Ladje med ledenimi gorami

Objavljeno 08. april 2017 23.26 | Posodobljeno 08. april 2017 23.26 | Piše: U. S.

Kar 450 ledenih gmot so opazili v vodah, kjer je leta 1912 potonil Titanik.

Kar 450 ledenih gora so opazili na območju, kjer je 1912. potonil Titanik. Foto AP

Več kot 400 ledenih gora so v zadnjem tednu našteli na poti, po kateri po severnem Atlantiku plujejo ladje, prav tam, kjer je leta 1912 potonil Titanik. Zaradi ledenih nevšečnosti morajo ladje pluti zelo počasi oziroma narediti ovinek, dolg več sto milj, kar že tako dolgim plovbam doda še poldrugi dan. Strokovnjaki tako veliko ledenih gora pripisujejo nenavadno močnim vetrovom, ki jih vlečejo proti jugu, morda pa tudi globalnemu segrevanju, ki še pospešuje proces, pri katerem se veliki kosi ledu odlomijo na Grenlandiji in odplavajo proč. V začetku tedna so ob Novi Fundlandiji našteli kar 450 ledenih gora, toliko jih je navadno konec maja ali v začetku junija, je poročala ameriška obalna straža iz New Londona v Connecticutu, v tem obdobju pa jih je povprečno okoli 80.

Tovorna ladja v lasti Oceanexa se proti pristanišču v St. Johnu premika s tremi vozli, za pot bodo porabili dodatni dan, je povedal kapitan Sid Hynes in še, da so morali eno ladjo odvleči na popravilo, ker je zadela ob ledeno gmoto. »Tako vse postaja dražje. Porabimo več goriva, več časa,« je dejal in še, da je letošnje leto neobičajno. S tem se strinja tudi poveljnica pri obalni straži Gabrielle McGrath, ki vodi t. i. ledeno stražo: tako velikega povečanja števila ledenih gora v tako kratkem času še ni videla. Če bo šlo tako naprej, predvideva McGrathova, bo tudi letošnja sezona ekstremna, kar se ledu tiče, na poti ladij bi utegnilo biti več kot 600 ledenih gora.

Leta 2014 so jih na ladijskih poteh našteli kar 1546, bila je šesta najhujša sezona po 1900., kažejo podatki. Leta 2015 jih je bilo 1165, lani 687. Mednarodna ledena straža je nastala po potopu Titanika, da bi ladje v severnem Atlantiku opozarjala pred ledeno nevarnostjo, v 104 letih se nobena ladja, ki je upoštevala redna dnevna poročila, ni zaletela v ledeno goro in doživela Titanikove usode. Mimogrede: tistega dne, ko se je potopil Titanik, je bilo v vodah na poti ladje opaženih 400 ledenih gora, štirikrat več kot prejšnja leta. 

Deli s prijatelji