UGIBANJA

Kdo je na letalo zložil smrtonosni tovor?

Objavljeno 19. november 2015 17.46 | Posodobljeno 19. november 2015 11.31 | Piše: STA, D. P.

Egipt zavrača ugotovitve Moskve.

MOSKVA – Viri blizu preiskave vzroka strmoglavljenja ruskega letala nad Sinajem 31. oktobra so za ruski časnik Kommersant povedali, da je do eksplozije na letalu prišlo v potniški kabini. Eksplozija naj bi bila odjeknila v zadnjem delu letala, ob repu, po prvih podatkih pa bi lahko bila bomba nameščena pod sedež potnika ob oknu.

Kdo je prinesel bombo?

Aktiviranje bombe je privedlo do uničenja repa in s tem dekompresije potniške kabine. Letalo je razpadlo v zraku, ljudje na letalu pa so praktično takoj umrli zaradi nenadnega padca pritiska. Po domnevah strokovnjakov bi lahko bombo na krov prinesel kdo od letališkega osebja v egiptovskem Šarm el Šejku, ki oskrbuje letalo pred vzletom. Denimo tisti, ki pospravljajo, ali tisti, ki na letalo dostavljajo hrano in prtljago.

Tempirano

Eksplozivno telo je bilo očitno tempirano, čeprav bi se lahko v primeru zamud, ki so na egiptovskih letališčih pogoste, sprožilo prej, ko potnikov na krovu še ne bi bilo. Če bi bila bomba na primer v repu letala, v nepredušno zaprtem delu, bi jo lahko aktiviral tudi senzor, ki registrira padce pritiska – ta namreč pri vzletu pada.

Kommersant še piše, da bo težko narediti natančno rekonstrukcijo bombe, saj bo za najdbo njenih ohranjenih delov treba preiskati ogromno območje.

V torek je vodja ruske varnostne službe FSB Aleksander Bortnikov sporočil, da je bilo strmoglavljenje ruskega potniškega letala nad Sinajem, v katerem je umrlo vseh 224 ljudi na krovu, posledica terorističnega napada. Kot je pojasnil, je eksplozijo letala povzročila doma izdelana eksplozivna naprava, katere moč je ustrezala kilogramu TNT.

Ni dokaza

Egipt po drugi strani zavrača ugotovitve Moskve. Visoki predstavnik egiptovskega ministrstva za letalstvo je sporočil, da mednarodni odbor za preiskavo nesreče, ki ga vodi Egipt, doslej ni našel dokaza, da bi bila na krovu letala bomba.

Deli s prijatelji