V ŠKATLI

Kače poslal po pošti

Objavljeno 06. april 2017 10.42 | Posodobljeno 06. april 2017 10.42 | Piše: U. S.

V škatli so bili trije pitoni, šest strupenjač in devet tarantel.

Fotografija je simbolična.

MELBOURNE – Močno presenečeni so bili avstralski cariniki v Melbournu, ko so v paketu, poslanem iz severne Evrope, odkrili kače, med njimi so bile tudi strupenjače, in pajke. Plazilci niso lezli drug po drugem, zapakirani so bili v več manjših škatel, so povedali cariniki, ki so živali našli med rentgenskim pregledom škatle, na kateri je pisalo dva para čevljev.

No, v škatli so bili trije kraljevski pitoni, devet tarantel, med njimi dve predstavnici menda tretje največje tarantele na svetu, štirje azijski škorpijoni, dva šilonosa goža, dva gada; nekaj živali je med transportom poginilo.

Cariniki so stopili v stik z oddelkom za biovarnost avstralskega ministrstva za kmetijstvo, katerega predstavnica Lyn O'Connell je sporočila, da kače in pajki pomenijo veliko tveganje, saj se lahko z njimi v državo vnesejo različni paraziti in bolezni, ki jih v Avstraliji ni in bi utegnili predstavljati nevarnost ljudem pa tudi živalim in rastlinam, zato so vse, ki so preživele dolgo pot, evtanazirali.

O'Connellova je pošiljko opisala kot očiten poskus izogibanja zakonodaji o uvozu živali in insektov v Avstralijo: »Noben pajek ne ustreza naši biovarnostni mreži, kadar so v pošiljki škorpijoni, dvignemo rep, in če poskušate poslati eksotične kače, se pazite, če najdemo namerno izogibanje predpisom, ugriznili bomo z vsemi možnimi zakonskimi sredstvi,« je povedala. »Vsakdo, ki trdi, da je ljubitelj živali, in kače in pajke zapre v majhne pakete, te pa pošlje po pošti, ga za živali ne skrbi in prav tako ne za Avstralijo,« je še dodala. 

Deli s prijatelji