NJENA PLAT ZGODBE

To je ženska, ki je sprožila svetovno tragedijo

Objavljeno 18. december 2015 15.23 | Posodobljeno 18. december 2015 15.23 | Piše: T. Pa.

Faida Hamdy je pred petimi leti zaplenila stojnico z zelenjavo, a niti slutila ni, kakšne posledice bo imelo njeno dejanje.

SIDI BOUZID – Faida Hamdy je inšpektorica, ki je 17. decembra 2010 zaplenila stojnico z zelenjavo uličnemu prodajalcu. Verjetno ni niti slutila, da bo njeno dejanje sprožilo vrsto katastrofalnih dogodkov za arabski in širši svet.

Faida je v tunizijskem mestecu Sidi Bouzid tedaj zaprla stojnico 26-letnemu Mohamedu Bouazizu, ki kljub univerzitetni diplomi ni mogel najti službe in se je preživljal kot prodajalec zelenjave. Bouaziz se je nato v znak protesta zažgal pred sedežem inšpektorata in nekaj dni pozneje umrl za posledicami opeklin. Njegovo dejanje so posnemali marsikateri posamezniki v različnih arabskih državah, njegova smrt pa je sprožila ljudski upor v Tuniziji, ki se je razširil v številne druge države arabskega sveta arabska pomlad se je začela.

Odgovorna za vse

»Včasih si želim, da tega ne nikoli storila,« je povedala Faida v intervjuju za The Telegraph. V dnevih po dogodku, ko so se začel protesti in je družina mladega Mohameda postala znana, so Faido aretirali. Ko so jo končno oprostili vseh obtožb in ji vrnili prostost, tunizijskega predsednika Ben Alija ni bilo več na oblasti, oči javnosti pa so bile uprte v Egipt, Libijo in Sirijo.

»Počutim se odgovorno za vse,« pravi Faida. »Včasih se krivim in si govorim, da se je vse to zgodilo zaradi mene. Ustvarjala sem zgodovino, saj sem bila tam in moja dejanja so prispevala k poteku dogodkov, a poglejte nas sedaj. Ob peti obletnici dogodka sta Sirija in Irak v plamenih, Libija je uničena, preostali arabski svet pa sredi konflikta med islamisti, delno miroljubnimi, delno nasilnimi, laično državo, vlado in politiko.«

A na koncu se ob vseh vojnah le malo ljudi spominja Mohameda ali Faide. »Mohamed in jaz sva oba žrtvi,« je dejala Faida. »On je svoje življenje izgubil, moje pa ne bo nikdar več enako. Ko pogledam svojo deželo, se lahko le kesam. Povsod smrt in ekstremisti, ki morijo lepe duše.«

Deli s prijatelji