ŽALOSTNO

Iskanje Aleša in Petra žal neuspešno

Objavljeno 25. julij 2014 19.24 | Posodobljeno 25. julij 2014 21.20 | Piše: Mo. S.

Planinska zveza Slovenije sporoča: »Skupaj s svojci pogrešanih alpinistov je bila sprejeta odločitev, da danes kitajska reševalna ekipa zaključi iskalno akcijo pogrešanih slovenskih alpinistov.«

Poslovilna zabava Aleša in Petra.

PEKING – Slovenskih alpinistov Aleša Holca in Petra Mežnarja, ki sta na Kitajskem pogrešana že več dni, tudi danes niso našli. Skupaj s svojci je bila danes sprejeta odločitev, da se konča iskalna akcija, so sporočili it Planinske zveze Slovenije (PZS).

Sledi ob reki ni

Kot so pojasnili, je danes helikopter ponovno preletaval območje, kjer naj bi se nahajala, a je bilo iskanje zaradi slabega vremena prekinjeno. Pregledali so področje ob reki, kjer sledi niso našli. »Zaradi pretečenega časa (10 dni), dosedanjih ugotovitev reševalcev na terenu, izkušenj iz tovrstnih reševanj, tehničnih omejitev reševalnega helikopterja ter predvsem zaradi poslabšanja vremena je bila skupaj s svojci pogrešanih alpinistov sprejeta odločitev, da danes kitajska reševalna ekipa zaključi iskalno akcijo pogrešanih slovenskih alpinistov v pogorju Šaksgam. Glede na vse zbrane podatke predvidevamo, da sta se slovenska alpinista poškodovala ob poskusu vzpona na Durbin Kangri II,« so zapisali.

Dodali so, da družinama pogrešanih alpinistov poskušajo v teh težkih trenutkih pomagati po najboljših močeh, verjamejo pa tudi v širšo podporo alpinistov, planincev in vseh preostalih, ki spremljajo to reševalno akcijo.

Vsem se zahvaljujejo

»Za veliko pomoč in podporo pri izvedbi iskalne akcije pogrešanih slovenskih alpinistov v pogorju Šaksgam na Kitajskem se iskreno zahvaljujemo veleposlaništvu RS v Pekingu, ministrstvu za zunanje zadeve RS ter kitajski vladi in njihovi vojski. Zahvala velja tudi neštetim posameznikom, ki so po svojih močeh pomagali pri realizaciji iskalne akcije na izredno odmaknjenem območju Himalaje, kjer je bila po nam dostopnih informacijah sploh prvič izvedena helikopterska iskalno-reševalna akcija,« so še zapisali v PZS.

Neuspešno iskanje

Alpinista sta bila člana mednarodne odprave Šaksgam 2014. Cilj slovenskega dela odprave je bil vzpon na Durbin Kangri II (6898 m) prek skoraj 2000 m visoke stene. Alpinista sta se prek satelitskega telefona zadnjič javila 5. julija, ko sta sporočila, da čakata na ugodne razmere in da se bosta ponovno javila ob prihodu v bazo, ker je baterija njunega satelitskega telefona že precej prazna. Nato so na zvezi 15. julija dobili obvestilo, da se Hojc in Mežnar ob dogovorjenem času nista vrnila na dogovorjeno mesto v dolini. Žal pa kitajska reševalna ekipa na terenu pogrešanih alpinistov ni našla, prav tako ni našla nobenih sledi.

Za dodatna pojasnila o koncu iskanja pogrešanih alpinistov se poskušamo obrniti tudi na Matjaža Šerkezija, koordinatorja iskalno-reševalne akcije pogrešanih alpinistov, vendar nam ga še ni uspelo priklicati.

Za Svet na Kanalu A je Šerkezi povedal, da bodo zdaj vso energijo usmerili v pomoč njunima družinama, za kar prosijo tudi vse, ki so intervencijo spremljali, medtem ko je za Pop TV dodal, da bi se moral zgoditi pravi čudež, da bi ju našli oziroma da bi se vrnila domov.

Deli s prijatelji