SUMLJIVA BOLEZEN

Ima Putin parkinsonovo bolezen? Ne, kriv je KGB

Objavljeno 16. december 2015 14.28 | Posodobljeno 15. december 2015 15.02 | Piše: T. Pa.

Skupina nevrologov iz Portugalske, Italije in Nizozemske je analizirala položaje ter kretnje ruskega predsednika in nekaterih drugih bivših KGB-jevcev ter vojakov.

MOSKVA – Desna roka ruskega predsednika Vladimirja Putina je med hojo skoraj nepremična, kar je posledica njegovih let v službi KGB-ja, ne pa parkinsonove bolezni, je ugotovila skupina znanstvenikov iz treh držav.

V raziskavi, ki jo je objavil British medical journal, je skupina nevrologov iz Portugalske, Italije in Nizozemske analizirala položaje in kretnje, ki bi lahko bili prvi znaki nekaterih bolezni. Prav te kretnje so namreč opazili tudi pri ruskem predsedniku in drugih bivših KGB-jevcih, poroča francoska agencija AFP

Putin svojo desno roko drži skoraj nepremično, so opazili znanstveniki. Med hojo se mu levica normalno premika, desnica pa miruje, kar je pogosto znak parkinsonove bolezni. Ker pa znanstveniki pri Putinu niso opazili nobenega drugega znaka, kot je tresenje, togost ali zmanjšanje koordinacije, so to možnost izključili. Prav nasprotno, ruski predsednik je pravi športnik in ima zaradi tega izredno razvite motorične sposobnosti: poleg tega, da se lahko ponaša s črnim pasom v judu, tudi dviguje uteži in plava.

Razlago za težavo so odkrili drugje: v priročniku obveščevalne službe KGB so našli navodila o tem, kako naj uslužbenci držijo pištolo v roki, da jo lahko čim hitreje izvlečejo. Posledica takega dolgoročnega početja je poseben način hoje, ki so ga znanstveniki opazili, podobno težavo pa so odkrili tudi pri predsedniku vlade Dmitriju Medvedjevu, pri dvojici bivših ministrov za obrambo, Anatoliju Serdjukovu in Sergeju Ivanovu ter pri vojaškem poveljniku Anatoliju Sidorovu.

Putin in Ivanov sta bila v preteklosti KGB-jeva uslužbenca, Serdjukov in Sidorov pa v vojski, zato je kretnja pri njih razumljiva. Zakaj pa je taka hoja Medvedjeva, znanstvenikom ni jasno, saj nima nikakršne povezave s KGB-jem ali z vojsko. Le ugibajo lahko, da si tudi premier želi posnemati ruskega prvega moža.

 

Deli s prijatelji