KBM LEASING

Hrvatom v roke hčerka slovenske banke

Objavljeno 26. februar 2018 10.59 | Posodobljeno 26. februar 2018 10.59 | Piše: A. L.

Ob dogajanju v Agrokorju napovedani novi nadzori. Lotili naj bi se Texo Managementa, kjer je vladni pooblaščenec za Agrokor prej delal in ki je pred kratkim prevzel hčerko slovenske banke NKBM.

ZAGREB – Ante Ramljak je prejšnji teden nepreklicno odstopil z mesta izrednega pooblaščenca vlade v Agrokorju, potem ko je izvedel, tako Jutarnji list, da ne uživa podpore vlade. Kar pa ustvarja nekakšen nemir in nezaupanje je, da v Banskih dvorih niso želeli gledati Ramljaka, zamenjave zanj pa še niso imeli pripravljene.

Nepričakovano pričakovano

Poznavalci pravijo, da njegov odstop ni bil nekaj tako nepričakovanega in opozarjajo, da sta zdaj bistvena hitro izvajanje procesov in imenovanje novega izrednega pooblaščenca. Predvidevajo, da bo vlada zato iskala soglasje tudi pri kreditodajalcih, ki čakajo na dobro milijardo evrov. Če se ti namreč odločijo kredit »aktivirati«, bo morala hrvaška vlada najti dobro milijardo evrov za refinanciranje kredita ali pa Agrokor poslati v stečaj.

Največ možnosti, da eden od njiju postane izredni pooblaščenec, tako piše Jutarnji list, naj bi imela zdajšnja tesna Ramljakova sodelavca Zvonimir Mršić in Vladimir Bošnjak

Nadzor v Texo Managementu

Ramljak na stolčku ostaja do imenovanja naslednika. Ali se bo nato vrnil v Texo Management, kjer je včasih delal, mediji ne poročajo.

Jutarnji list še razkriva, da utegne Texo Management v teh dneh obiskati davčna uprava. Med drugim izpostavljajo, da je to podjetje 8. februarja prevzelo nekdanjo hčerko slovenske NKBM KBM Leasing Hrvatska (v likvidaciji). Ta ima osnovni kapital v višini 132 milijonov kun, medtem ko ga ima prevzemnik le v višini 500.000. Mnogi se sprašujejo tudi, kje podjetje Texo Management, ki naj bi imelo vsega pet zaposlenih in ki svetuje med drugim tudi pri prestrukturiranju Agrokorja, najde čas še za izvedbo takega prevzema. Odgovora Jutarnji list ni dobil.

Sicer pa je v medijih te dni zakrožilo, da je Texo Management sklenil s podjetjem AlixParners, ki svetuje pri prestrukturiranju Agrokorja, pogodbo o svetovanju lanskega aprila in za svoje storitve zaračunavala skoraj 243 tisoč kun tedensko. Seveda se je to poznalo na prihodki Texo Managementa, kjer je Ramljak delal do odhoda na mesto izrednega pooblaščenca v Agrokorju, ki so se povečali.
Deli s prijatelji