SREČANJE Z RIBIČI

Hrvatje: V Piranskem zalivu zjutraj incident

Objavljeno 29. december 2017 10.41 | Posodobljeno 29. december 2017 10.47 | Piše: STA, K. K.

Ocenjujejo, da smo stopili v obdobje igre živcev v Piranskem zalivu.

PIRANSKI ZALIV »Slovenski policisti so okoli 6. ure zjutraj opozorili dve hrvaški ladji, da sta v slovenskem morju. Potem je med plovili zaplulo plovilo hrvaške policije, nakar so Slovenci odšli.« Tako hrvaški portal 24sata povzema poročanje hrvaškega Dnevnika, ki piše tudi, da zaradi slabe vremenske napovedi ribiči, ki so se potem vrnili v pristanišče, danes ne bodo več mogli izpluti, za ta del Jadrana danes namreč napovedujejo slabo vreme.

STA poroča, da se danes izteče šestmesečni rok, v katerem sta morali Slovenija in Hrvaška sprejeti vse potrebne ukrepe za uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča, ki je določilo potek meje med državama. Slovenija je svoj del naloge opravila, Hrvaška pa arbitražno razsodbo še naprej zavrača.

Slovenija je po 29. juniju, ko je arbitražno sodišče objavilo dolgo pričakovano razsodbo, ustrezno prilagodila zakonodajo, da bi lahko začela uveljavljati odločitev. DZ je konec novembra v ta namen potrdil zakonodajni paket, v katerem so zakoni o evidentiranju državne meje med Slovenijo in Hrvaško, o zemljiški knjigi, o morskem ribištvu ter t. i. interventni zakon.

Vlada je nato 21. decembra potrdila še zemljevide o meji, kot jo je določilo arbitražno sodišče, in naložila evidentiranje meje. Sprejela je tudi štiri uredbe s področja ribištva; tri s področja izvajanja ribiške politike EU, eno pa za zagotavljanje financiranja pravne pomoči ribičem, če bodo slučajno žrtev hrvaških organov pri svojem delu. Omenjene uredbe bodo predvidoma danes objavljene v uradnem listu, veljati pa bodo začele v soboto, ko bo Slovenija začela uveljavljati arbitražno razsodbo. Kot je v sredo poudaril premier Miro Cerar, je implementacija arbitražne razsodbe mednarodna obveznost Slovenije in Hrvaške in ne nekaj, o čemer bi se lahko odločali, ali bomo udejanjili ali ne.

Slovenija pred začetkom implementacije arbitražne razsodbe poudarja, da si bo prizadevala preprečiti morebitne incidente ob meji, zlasti na morju. Premier Cerar je v sredo dejal, da Slovenija ni in ne bo spodbujala incidentov ob meji in enako pričakuje od Hrvaške. »Če bo mejna črta spoštovana, incidentov ni pričakovati,« je dejal.

Hrvaški premier Andrej Plenković pa je v četrtek ponovil, da razsodbe ni mogoče uresničevati brez soglasja obeh držav. Izrazil je pričakovanje, da Slovenija ne bo izvajala enostranskih potez in da se bosta državi izognili incidentom. Podobno je v diplomatski noti, ki jo je poslalo slovenskemu veleposlaništvu v Zagrebu, opozorilo tudi hrvaško zunanje ministrstvo. Hrvaška policija pa je hrvaškim ribičem na srečanju v Umagu svetovala, naj v četrtek nadaljujejo običajno delo in lovijo do sredinske črte v Piranskem zalivu.

Deli s prijatelji