POMANJKANJE

Hrvati brez seruma za ugriz črne vdove

Objavljeno 21. junij 2014 15.23 | Posodobljeno 21. junij 2014 01.27 | Piše: U. S.

Zadrska bolnišnica nima protistrupa za ugriz nevarnega pajka, trdi zdravnik.

Črna vdova.

ZADAR –  Tik pred začetkom glavne turistične sezone je zadrska splošna bolnišnica ostala brez protistrupa ob ugrizu nevarnega pajka, črne vdove! Ugriz tega pajka povzroča neznosne bolečine, v posamičnih primerih celo smrt! Še več: vodja infekcijskega oddelka bolnišnice dr. Boris Dželalija je opozoril, da protistrupa v bolnišnici nimajo že od druge polovice lanskega leta, je poročal časnik Slobodna Dalmacija. »Od takrat iščemo serum, a ga do danes še nismo dobili. Ne vem, zakaj ne, a da ne bi ogrožali življenj pacientov, bi bilo dovolj kakih pet odmerkov. Mislim, da cepivo ni pretirano drago,« je dejal.

Od tri do pet primerov ugrizov tega pajka v povprečju imajo v zadrski splošni bolnišnici, najpogosteje v poletnih mesecih. Od začetka leta pa do danes ni bilo še nobenega ugriza, lani v tem času so oskrbeli že dva. »Dobila sta zdravila proti bolečinam ter primerno terapijo in težav ni bilo. Njuni življenji nista bili v nevarnosti, oba sta okrevala. Za zdravega človeka ugriz ni nevaren, so pa bolečine neznosne. Težave se lahko pojavijo pri otrocih, starejših in srčnih bolnikih, smrt nastopi v petih odstotkih primerov, večinoma pri ljudeh, ki ne dobijo primernega zdravljenja,« je povedal zdravnik.

Njegove trditve, da bolnišnica nima seruma ob ugrizu črne vdove, je ovrgla poslovna direktorica bolnišnice Mirjana Mrčela, povedala je, da en odmerek imajo, nova pošiljka cepiva naj bi prišla konec junija: »Zdravnik verjetno protistrupa ni imel na oddelku, ni pa vedel, da en odmerek v bolnišnici je.« Trenutno protistrupa za ugriz črne vdove na Hrvaškem ne izdelujejo, naročajo ga v Republiki Južni Afriki, so poročali hrvaški mediji in še, da ga bolnišnice najpogosteje ne uvažajo, saj en odmerek stane okoli 4000 kun (približno 520 evrov).

Ugriz črne vdove ne boli in ga pogosto ne zaznamo, problemi nastanejo kako uro pozneje, ko koža pordi in oteče, sledijo krčenje mišic okoli mesta ugriza, slabost, bruhanje, glavobol in potenje, pritisk v prsnem košu, anksioznost ter dvig krvnega tlaka in pospešeno bitje srca. Človek, ki ga je ugriznila črna vdova, mora čim prej v bolnišnico in začeti zdravljenje. 

Deli s prijatelji