OPOZICIJA GA NI PODPRLA

Hrvaški sabor sprejel zakon o izredni upravi

Objavljeno 06. april 2017 16.10 | Posodobljeno 06. april 2017 16.10 | Piše: STA, K. K.
Ključne besede: Agrokor zakon

Hrvaški sabor je danes sprejel zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih za Hrvaško, s katerim nameravajo preprečiti krizo hrvaškega gospodarskega in socialnega sistema, ki bi jo povzročil morebiten propad Agrokorja.

Andrej Plenković.

ZAGREB Hrvaški sabor je danes sprejel zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih za Hrvaško, s katerim nameravajo preprečiti krizo hrvaškega gospodarskega in socialnega sistema, ki bi jo povzročil morebiten propad Agrokorja. Opozicija je imela na zakon vrsto pripomb in ga ni podprla. Za sprejetje zakona je glasovalo 83 od navzočih 131 poslancev, proti jih je bilo 46, dva sta se glasovanja vzdržala. Hrvaški sabor ima 151 poslancev.

Zakon se bo lahko uporabil za podjetja z vsaj 5000 zaposlenimi in najmanj 7,5 milijarde kun (okoli milijardo evrov) obveznosti, ki jih ne morejo izpolniti. Če bi takšno podjetje zahtevalo pomoč države, bi vlada predlagala izrednega pooblaščenca, katerega naloga bi bila zagotoviti redno poslovanje družbe, omogočiti svežo likvidnost ter začeti postopke prestrukturiranja.

Pred glasovanjem o sprejemu zakona so sprejeli dopolnila, ki jih je danes predlagala vladajoča stranka HDZ. Ti med drugim določajo, da bodo banke, ki kreditirajo sistemsko pomembno podjetje, na vrsti za poplačilo terjatev takoj za delavci, ki so tudi edini, ki lahko sprožijo izvršbo, medtem ko dobavitelji, ki ne morejo izterjati svojega denarja, lahko prevzamejo ustrezen lastniški delež v podjetjih skupine.

Predsednik največje opozicijske stranke SDP Davor Bernardić je pred glasovanjem pojasnil, da zakona ne bodo podprli, ker ocenjujejo, da bodo dopolnila HDZ upnikom omogočala med drugim tudi prevzem hrvaških zemljišč in vodnih virov. Opozicija je opozorila tudi, da je zakon v nasprotju s hrvaško ustavo kot tudi s pravnim redom EU.

Zakon bodo lahko uveljavili, ko bo objavljen v hrvaškem uradnem listu, predvidoma v naslednjih dneh.

Deli s prijatelji