OKREPITEV

Hrvaškega novinarja vabijo v Slovensko vojsko

Objavljeno 17. november 2015 19.45 | Posodobljeno 17. november 2015 19.45 | Piše: STA, T. B.

Novinarja hrvaškega časopisa je slovensko ministrstvo pozvalo, naj se pridruži rezervnim silam Slovenske vojske.

Slovenska vojska zagotavlja varnost prebivalcem Kosova.

ZAGREB – Novinar hrvaškega časnika Jutarnji list Matija Mesić je dobil vabilo slovenskega obrambnega ministrstva, naj se pridruži rezervnim silam Slovenske vojske. 

»Kako so prišli do mojega imena, je precej zapleteno, je pa vabilo zelo resno,« piše danes Mesić. V telefonskem pogovoru z uradnico na slovenskem obrambnem ministrstvu so Mesiću potrdili, da Slovenija potrebuje rezervne sile, zato so začeli vpoklic vojaških rezervistov, da bi zavarovali slovenske nacionalne interese. Pisna vabila so dobili nekdanji vojaki, pa tudi prostovoljci, ki so opravili osnovno vojaško usposabljanje, pravi Mesić.

»Ni pomembno, ali ste služili vojaški rok kot prostovoljec pred več kot osmimi leti. Preden bomo podpisali pogodbo, boste morali opraviti preizkus motoričnih spretnosti. Potem se bomo odločili, ali ste kandidat, ki izpolnjuje naše kriterije,« je novinarju pojasnila uradnica ministrstva. Pogodbo je treba podpisati za pet let, a jo je možno kadar koli preklicati. Poudarila je, da vabila v vojsko niso posledica terorističnih napadov v Parizu, temveč izpopolnjevanje slovenskih vojaških vrst. Mesečno nadomestilo za vojaške rezerviste je 800 evrov, navaja časnik.

Iščejo se vojaški rezervisti

Pričakovati je, da bodo rezervisti opravljali naloge ob državni meji in v begunskih centrih ter pri gradnji infrastrukture za vojaške potrebe. Možno je tudi sodelovanje v vojaških operacijah v tujini, a ne na območjih, kjer poteka vojna, v današnjem prispevku piše novinar. Ob tem opozarja, da je Slovenija nekoč imela približno 1500 rezervistov, a se je medtem število skrčilo na 500. Zdaj iščejo okoli 900 ljudi, predvsem iz skupine kakšnih 2500 oseb, ki so se urile v Slovenski vojski.

Deli s prijatelji