VSTOP V EU

Hrvaška si je z odločitvijo sodišča glede LB dala avtogol

Objavljeno 25. januar 2013 18.40 | Posodobljeno 25. januar 2013 18.40 | Piše: Ma. F., STA

Evropski poslanec Jelko Kacin meni, da si je hrvaška vlada z odločitvijo sodišča v Zagrebu o zadevi Privredne banke Zagreb proti LB in NLB dala avtogol.

Kacin meni, da se je Hrvaška z eno samo potezo že postavila ob bok Bolgariji in Romuniji iz leta 2006, ko sta na vstop morali počakati še eno leto.

BRUSELJ – Evropski poslanec Jelko Kacin je danes ocenil, da si je hrvaška vlada dala avtogol z odločitvijo sodišča v Zagrebu o zadevi Privredne banke Zagreb proti LB in NLB, saj je odstopila od sklepov decembrskega Evropskega sveta. S tem je na pravi poti, da prepreči vstop svoje države v EU 1. julija, je dodal.

Kot je poudaril v sporočilu za javnost, je sodišče namreč odločilo o zadevi, ki je v pristojnosti sporazuma o nasledstvu. »O tem se bo odslej veliko težje ali celo nemogoče pogajati. O čem bi se pravzaprav sploh lahko še pogajali?« je vprašal Kacin. Kot je poudaril, Hrvaška tako ne spoštuje več pogojev in svojih sprejetih zavez iz pristopnega procesa in »zato težko prepriča poslance parlamenta, da bi ratificirali pristopni sporazum«. Slovenija je namreč dala soglasje k zaprtju poglavja 4 na podlagi pisne zaveze hrvaškega ministra Ivana Šukerja iz oktobra 2010, s katerim se je Zagreb zavezal, da bo spoštoval sporazum o nasledstvu. Sprejetih zavez se hrvaška vlada povsem zaveda, a jih zavestno krši, je dodal.

Ob bok Bolgariji in Romuniji

Zato se po oceni Kacina zdi, da se je Hrvaška z eno samo potezo že postavila ob bok Bolgariji in Romuniji iz leta 2006, ko sta na vstop morali počakati še eno leto. Povzročila pa je tudi stransko škodo procesu širitve EU, še zlasti Črni gori, Srbiji in tudi Kosovu, ki na poti v EU napredujejo najodločneje in najhitreje, je dodal Kacin, ki je tudi podpredsednik delegacije Evropskega parlamenta za jugovzhodno Evropo.

Izpostavil je še, da je znano, da je terjatev nekdanje LB Zagreb do hrvaških podjetij, ki niso vrnila kreditov tej banki, neprimerno več, kot pa je neizplačanih vlog varčevalcem te banke – razmerje je nekako ena proti pet.

Deli s prijatelji