PRELETELI SO OBMOČJE

Helikopter ni našel pogrešanih slovenskih alpinistov

Objavljeno 22. julij 2014 20.23 | Posodobljeno 22. julij 2014 21.44 | Piše: A. L., Mo. S.

Poznavalec je za Aleša in Petra dejal, da sta alpinista, ki znata preživeti v vsakih razmerah.

Aleš Holc.

ŠAKSGAM – Alpinista Aleš Holc in Peter Mežnar sta še vedno pogrešana. Zadnjič sta se javila 5. julija, ko sta se odpravila v gore Šaksgam, nato pa se čez deset dni nista vrnila na dogovorjeno mesto. Helikopter je območje že preletel, a izkušenih alpinistov, ki znata preživeti v vsakih razmerah, niso našli, poroča Val 202.

Kot je za Svet na Kanalu A povedal Bojan Rotovnik, predsednik Planinske zveze Slovenije (PZS), je helikopter danes preletel do področja, kjer naj bi se pogrešana nahajala, upa pa, da bo jutri lahko odletel še dlje kot danes. Vremenska napoved za območje je relativno ugodna, zato pričakuje, da bo jutri helikopter kitajske vojske poskušal preleteti sotesko z močno naraslo reko, za katero predvidevajo, da ovira vrnitev alpinistov do baznega tabora. Rotovnik namreč meni, da jima je vrnitev morda preprečila prav reka, ki tudi reševalcem onemogoča dostop na drugo stran.

Kot je še pojasnil, se vse skupaj dogaja na jugozahodu Kitajske, blizu meje s Pakistanom, gre pa za precej odročne predele in za prvo tovrstno odpravo slovenskih alpinistov na to območje. Reševalno-iskalna akcija poteka pod okriljem Planinske zveze Slovenije in ob pomoči ministrstva za zunanje zadeve in veleposlaništva RS v Pekingu.

Deli s prijatelji