UGRIZ V NOGO

Grozi ji odstrel: slovenska medvedka Danica napadla gobarja

Objavljeno 18. avgust 2014 17.08 | Posodobljeno 18. avgust 2014 17.08 | Piše: STA, S. U.

Mati Danica je ugriznila Italijana.

Fotografija je arhivska.

PINZOLO – V italijanski deželi Trentinsko in Zgornje Poadižje je slovenska medvedka Danica v gozdu blizu mesta Pinzolo napadla 38-letnega gobarja in ga ugriznila v nogo. Medvedko z dvema mladičema je gobar opazoval z oddaljenosti približno 30 metrov, skrit za drevesom, ko ga je napadla. Medvedko zdaj lovijo, grozi pa ji tudi odstrel.

Danica, ki so jo že leta 2000 prepeljali iz Slovenije v Italijo, je moškega zavohala, se ustrašila za svoja mladiča in gobarja napadla. Tega so poškodovanega prepeljali v bolnišnico, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Opremljena s sledilno napravo

Medvedko, opremljeno s sledilno napravo, zdaj iščejo, je sporočil predsednik trentinske pokrajine Ugo Rossi. Če se žival ne bo pustila ujeti, bo morebiti tudi ustreljena. O tem je bilo obveščeno okoljsko ministrstvo v Rimu, je dodal Rossi.

Rjavi medvedi so v Italiji zaščiteni že od leta 1939. Leta 1999 se je začel projekt ponovne naselitve rjavega medveda v zahodnem Trentinskem, ki ga je podprla EU. V okviru tega projekta je v Italijo prispela tudi Danica.

Deli s prijatelji