NEMIRI

Grki pripravili vislice

Objavljeno 28. junij 2011 15.53 | Posodobljeno 28. junij 2011 16.16 | Piše: A. L./STA

Nekateri so se opremili z improviziranimi ščiti, ki so jih izdelali sami

Stavka v Grčiji
ATENE – V Grčiji se je na poziv sindikatov javnega in zasebnega sektorja danes začela 48-urna splošna stavka zaradi varčevalnih ukrepov vlade premierja Jeorjosa (Jorgosa) Papandreuja. Po vsej državi se je ustavil javni promet, delo pa je prekinila tudi večina zaposlenih v javnem sektorju. Moten je tudi letalski promet.

Po vsej Grčiji so zaprti uradi, banke in šole. V bolnišnicah obravnavajo samo najnujnejše primere. Stavkajo tudi novinarji radia in televizije ter zaposleni v igralnicah in gledališčih, ki so v lasti države.

Zaradi stavke zaposlenih v javnem prometu ne vozijo avtobusi, vlaki in trajekti. Zaradi stavke kontrolorjev prometa pa je že prišlo do motenj v letalskem prometu.

5000 policistov skrbi za red

V središču Aten je nameščenih več kot 5000 policistov, ki bodo skrbeli za varnost v času protestnega shoda, ki sta ga organizirala sindikat javnega sektorja ADEDY in zasebnega sektorja GSEE. Protestniki se nameravajo napotiti proti poslopju parlamenta. Tam se je medtem na poziv grške komunistične stranke (KKE) in sindikata PAME že zbralo več kot 10.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sindikati nasprotujejo varčevalnim ukrepom vlade v višini 28 milijard evrov, ki predvidevajo krčenje izdatkov in zvišanje davkov.

Stavkajo tudi v sredo

Poleg 48-urne splošne stavke je v Grčiji pričakovati tudi številne proteste. Splošna stavka naj bi se nadaljevala tudi še v sredo. V grškem parlamentu se medtem nadaljuje razprava o predlaganih varčevalnih ukrepih, ki se je začela v ponedeljek zvečer.

Poslanci naj bi o varčevalnem načrtu v višini 28 milijard evrov in 50-milijardnem načrtu privatizacije glasovali v sredo. Sprejem varčevalnih ukrepov je nujen, da bi Grčija dobila naslednji obrok posojila EU in Mednarodnega denarnega sklada ter se s tem izognila bankrotu, ki ji v nasprotnem primeru grozi že sredi julija. Peti obrok posojila znaša 12 milijard evrov in sodi v sklop lani dogovorjene pomoči državi v višini 110 milijard evrov v treh letih.

Vladajoča socialistična stranka Pasok premierja Papandreuja ima v 300-članskem parlamentu tesno večino – 155 poslancev.
Deli s prijatelji