SPREMEMBE

Greste v ZDA? Če bo mobilnik prazen, na letalo ne boste šli

Objavljeno 07. julij 2014 11.39 | Posodobljeno 07. julij 2014 11.39 | Piše: STA, T. L.

Novi varnostni ukrepi: na letala proti ZDA smete samo z delujočimi telefoni in računalniki.

Novi varnostni ukrepi za polete v ZDA.

WASHINGTON – Potniki, ki pred vkrcanjem na letalo proti ZDA ne bodo mogli prižgati svojih prenosnih telefonov ali računalnikov, teh naprav ne bodo smeli vzeti s seboj na letalo. Gre za del novih varnostnih ukrepov proti grožnji Al Kaide na Arabskem polotoku in Fronte al Nusra iz Sirije.

Ameriška uprava za varnost v transportu (TSA) je sporočila, da bodo varnostniki med varnostno kontrolo na letališču imetnike prosili, naj prižgejo elektronske naprave, vključno z mobilnimi telefoni. »Če naprave ne bo mogoče prižgati, je ne bo mogoče niti nesti na letalo. Potnik bo v tem primeru morda deležen dodatnega pregleda,« je sporočila TSA.

Teroristi naj bi namreč razvijali nove bombe, ki bi jih bilo mogoče pretihotapiti na potniška letala mimo varnostne kontrole. Med drugim naj bi skušali izdelati bombe za prenosne telefone ter tablične in prenosne računalnike.

Seznama letališč niso objavili

Američani so nove varnostne ukrepe naznanili prejšnji teden in veljajo za nekatera letališča v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Seznama letališč niso objavili, zato je za potnike najboljše, da preverijo stanje baterij elektronskih naprav, preden se podajo na letališče.

Minister za domovinsko varnost ZDA Jeh Johnson je v nedeljo za televizijo NBC povedal, da je njihova naloga, da predvidijo možne nove napade.

Letalski potniki upajo, da praktična posledica novih varnostnih ukrepov ne bo le povečana prodaja polnilnikov za telefone in računalnike po letališčih. Američani niso pojasnili, kdo bo potnikom povrnil škodo za telefon ali računalnik, ki ne bo smel na letalo, oziroma stroške spremembe vozovnice zaradi iskanja polnilnika.

Deli s prijatelji