ŠKANDAL

Goveje meso vsebovalo 100 odstotkov konjskega mesa

Objavljeno 09. februar 2013 18.59 | Posodobljeno 09. februar 2013 18.59 | Piše: S. J., STA

Na Otoku se vprašujejo, ali gre za kriminalno zaroto ali izjemno malomarnost.

LONDON – Veliko Britanijo je v zadnjih dneh pretresel živilski škandal. Več trgovskih podjetij je namreč moralo iz prodaje umakniti mesne izdelke, ki naj bi vsebovali govedino, a so testi pokazali, da vsebujejo v nekaterih primerih tudi do 100 odstotkov konjskega mesa (torej govedine ni bilo niti v sledeh). Na Otoku se že pojavljajo ugibanja, da gre za kriminalno zaroto.

Ali gre za zaroto?

Britanski okoljski minister Owen Paterson je namreč danes dejal, da za nepravilnostmi morebiti stoji »mednarodna kriminalna zarota«.

»Če so te nepravilnosti rezultat kriminalnega dejanja, bomo sodelovali z oblastmi, da zagotovimo izvedbo ustreznih ukrepov,« je Paterson dejal po nujnem srečanju z uradniki, ki so odgovorni za varnost hrane, in dodal, da je drugi razlog za te nepravilnosti lahko samo »izjemna malomarnost«.

Umaknili so jih iz prodaje

Iz prodaje so morali izdelke, ki so bili označeni kot goveji, vsebovali pa so konjsko meso, doslej umakniti verigi supermarketov Tesco in Aldi ter podjetje za zamrznjeno hrano Findus, katerega francoska podružnica je že napovedala, da bo sprožila pravne postopke, potem ko so jo »prevarali« glede uporabe konjskega mesa v njihovih lazanjah.

»Bili smo prevarani, pri tem pa sta dve žrtvi: Findus in potrošniki,« je dejal direktor francoske podružnice Findusa Matthieu Lambeaux.

Razloga za strah ni

Paterson pa je opozoril, da ni razlogov za strah, da proizvodi niso varni za uživanje, ampak da gre pri zadevi enostavno za »prevaro«.

»Če je na proizvodu zapisano, da je goveji, a v resnici kupujemo konjsko meso, je to prevara,« je zatrdil britanski okoljski minister in poudaril, da imajo trgovci »glavno odgovornost« za to, kar prodajajo.

Britanski urad za varnost hrane je vsem živilskim trgovcem zaukazal, naj testirajo vse svoje izdelke, ki naj bi vsebovali govedino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Deli s prijatelji