PO MASAKRU

Francoze posvaril pred kemičnim ali biološkim orožjem

Objavljeno 19. november 2015 12.18 | Posodobljeno 19. november 2015 12.18 | Piše: STA, Mo. S.

Francoski premier ne izključuje ničesar.

PARIZ – Teroristi bi lahko Francijo napadli ne le tako, kot so jo v petek, z razstrelivom in s puškami, ampak tudi s kemičnim ali z biološkim orožjem, je danes v parlamentu posvaril francoski premier Manuel Valls. »Ničesar ne smemo izključiti,« je opozoril poslance, ki bodo danes odločali o podaljšanju izrednih razmer za tri mesece.

Premier se je tudi odločno zavzel za sprejetje evropskega sistema izmenjave podatkov o letalskih potnikih (PNR), o katerem EU razpravlja že več let in naj bi ga sprejel do konca leta. Kot je poudaril, je zdaj bolj kot kadar koli doslej čas, da EU končno potrdi ta sistem, ki bo zagotovil sledljivost gibanja oseb, tudi znotraj Unije. »To je pogoj za našo kolektivno varnost,« je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Francoski predsednik Francois Hollande je takoj po petkovih terorističnih napadih, v katerih je bilo ubitih 129 ljudi, izredne razmere razglasil za 12 dni, parlament pa naj bi jih zdaj podaljšal za tri mesece. Francoska vlada je poleg tega napovedala vrsto zakonodajnih in drugih ukrepov za učinkovitejši spopad s teroristi. Med drugim naj bi zaprli mošeje, kjer svoje ideje širijo skrajni islamisti, policisti pa bodo dobili pravico posedovanja orožja tudi, ko niso v službi.

»Za zaščito francoskih ljudi je treba včasih okrniti določeno število naših svoboščin,« je v torek zgovorno ocenil francoski premier Manuel Valls, medtem ko Hollande vztraja, da je Francija v vojni.

Deli s prijatelji