UKRAJINA

FOTO in VIDEO: Tako so nekdanjega predsednika osvobodili iz marice

Objavljeno 05. december 2017 20.47 | Posodobljeno 05. december 2017 20.48 | Piše: STA, M. U.

Blokirali so cesto v središču Kijeva, razbili šipo na policijskem avtomobilu, sneli vrata in ga izpustili iz vozila.

Foto: AP

KIJEV – Množica je nekdanjega gruzijskega predsednika Mihaila Saakašvilija (49), ki ga je danes v Kijevu aretirala ukrajinska policija, rešila iz policijskega avtomobila. Ukrajinsko tožilstvo mu je kasneje dalo 24 ur časa, da se sam preda oblastem ali pa ga bodo privedli. Privrženci Saakašvilija so blokirali cesto v središču Kijeva, razbili šipo na policijskem avtomobilu, sneli vrata in ga izpustili iz vozila. Obkrožen z množico je nato navzoče pozval, naj se podajo pred parlament in zahtevajo odstavitev predsednika države.

Foto: AP

Nekdanji gruzijski predsednik je skupaj z več kot 2000 podporniki pred parlamentom ukrajinskega predsednika Petra Porošenka pozival k odstopu. Stavbo parlamenta je varovalo več sto policistov in pripadnikov nacionalne garde. Izbruhnili so tudi spopadi med policijo in protestniki, pri čemer so aretirali najmanj pet ljudi, je sporočilo ukrajinsko notranje ministrstvo.

Odziv Rusije in ZDA

Iz Kremlja so ob današnjem dogajanju sporočili, da »se običajno ne odzivajo na izjave ljudi, ki sedijo na strehi«. Saakašvili se je namreč pred aretacijo zatekel na streho stolpnice, v kateri živi. Ameriško veleposlaništvo v Kijevu pa je vse strani pozvalo, naj zmanjšajo napetosti in se izogibajo nasilju. Opazovalci sicer trdijo, da ni veliko volje za nov upor v Ukrajini, ki je od leta 2004 doživela dve ljudski vstaji.

Deli s prijatelji