PARIZ

FOTO in VIDEO: To naj bi bil glavni organizator pariškega pokola

Objavljeno 16. november 2015 13.07 | Posodobljeno 16. november 2015 14.52 | Piše: STA, Mo. S., T. L.

V Veliki Britaniji so v zadnjih šestih mesecih preprečili sedem terorističnih napadov, je danes dejal britanski premier David Cameron.

PARIZ, LONDON – Preiskovalci so identificirali glavnega organizatorja in finančnika, ki stoji za krvavimi pariškimi napadi. To je 27-letni Abdelhamid Abaaoud, Belgijec z maroškimi koreninami. Živel je v zdaj že zloglasni bruseljski četrti Molenbeek, ki jo tudi po pariških napadih pretresajo številne policijske preiskave in aretacije. V tej četrti je odraščal še eden od osumljencev za napade v Parizu, Salah Abdeslam. Belgijska policija je sicer danes zjutraj začela novo akcijo v omenjeni četrti, poroča britanski Independent. Po poročanju britanskega BBC je v četrti odjeknilo več strelov in eksplozij. Belgijska policija je za zdaj potrdila le, da so iskali še zadnjega od treh bratov, Salaha Abdeslamaimage, medtem ko se poročila belgijskih medijev o tem, ali so ga aretirali ali ne, razlikujejo. 

Britanski BBC je nekaj po 13.30 poročal, da je bil Mohammed Abdeslam, brat osumljenih napadalcev na pariško dvorano Bataclan Brahima in Salaha, izpuščen na prostost brez obtožbe in se pri tem sklicujejo na Mohammedovega odvetnika. Mohammeda so po napadih aretirali v Belgiji.

Ujet v Grčiji, a kmalu na prostosti

Abaaoud, ki so ga francoske oblasti oklicale za glavnega organizatorja pariškega pokola, velja za enega najbolj aktivnih krvnikov Islamske države v Siriji. Vodja džihadistične celice v Belgiji je bil v začetku tega leta v družbi še treh islamistov ujet v Grčiji zaradi načrtovanja terorističnega napada iz Grčije na policijske postaje in policiste po vsej Belgiji. Tedaj sta bila v Belgiji ubita dva člana njegove teroristične celice. Kmalu po aretaciji pa so oblasti Abaaouda izpustile na svobodo brez plačila varščine, belgijska policija pa ga odtlej neuspešno išče. Sumijo, da se je vrnil v Sirijo, od koder vodi operacije teroristov v Belgiji. 

Varnostne službe poznajo Abaaouda zaradi pojavljanja na grozljivem posnetku, ki kaže, kako v množično grobnico z avtom vleče obglavljena trupla. Sicer pa belgijski mediji ocenjujejo, da se je borcem Islamske države pridružilo več kot 300 Belgijcev.

Poznajo še dva napadalca

Francoske oblasti so identificirale še dva domnevna napadalca, ki naj bi sodelovala v petkovih terorističnih napadih v Parizu, je danes sporočil francoski državni tožilec. Kot je pojasnil, se je eden od njiju razstrelil ob stadionu Stade de France, drugi pa je napadalec iz koncertne dvorane Bataclan, poročajo tuje tiskovne agencije.

Domnevni napadalec iz Bataclana, 28-letni Samy Amimour, rojen v Parizu, je bil že tarča preiskave zaradi terorističnih dejanj, zanj je bil izdan tudi mednarodni zaporni nalog. Kot je pojasnilo francosko tožilstvo, je protiterorističnim oblastem znan od oktobra 2012, ko je bil proti njemu sprožen postopek zaradi zločinskega terorističnega združevanja – nameraval naj bi se napotiti v Jemen. Tri člane njegove družine so danes priprli.

Pri drugem identificiranem napadalcu gre za samomorilca, ki se je razstrelil ob stadionu. Glede na sirski potni list, ki so ga našli ob njem, gre za Ahmeda Almuhameda, čeprav po navedbah oblasti pristnost dokumenta še ni potrjena. Je pa tožilstvo sporočilo, da obstaja ujemanje med prstnimi odtisi napadalca in tistimi, ki so jih oktobra pridobili med nadzorom oziroma registracijo v Grčiji, poroča časnik Le Figaro

Skupno so doslej identificirali šest napadalcev od sedmih, ki so v petek v nizu napadov v Parizu ubili najmanj 129 ljudi.

Na Otoku preprečili sedem napadov

V Veliki Britaniji so v zadnjih šestih mesecih preprečili sedem terorističnih napadov, je danes dejal britanski premier David Cameron. Obenem je ocenil, da bi se lahko napadi, kakršni so v petek pretresli Pariz, zgodili tudi v njihovi državi.

Kot je dodal, so vedeli, da v Siriji obstajajo celice, ki radikalizirajo ljudi v evropskih državah in ki so jih nato zmožne poslati tja, da izvedejo napade. »Lahko okrepimo svoje varnostne službe in to bomo tudi storili,« je še dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Vlada v Londonu je dejansko že naznanila dodatna sredstva za varnostne in obveščevalne službe na Otoku, s čimer naj bi pripomogli k boju proti grožnji, ki jo predstavlja skrajna skupina Islamska država, poroča britanski BBC. Dodatna sredstva bodo agencijama MI5 in MI6 ter agenciji za nadzor komunikacij GCHQ omogočila zaposlitev novih 1900 uslužbencev. Omenjene agencije sicer trenutno že zaposlujejo približno 12.700 ljudi.

Deli s prijatelji