METEORITI

FOTO in VIDEO: Goreči kamni iz vesolja poškodovali več sto ljudi

Objavljeno 15. februar 2013 09.56 | Posodobljeno 15. februar 2013 15.06 | Piše: Mo. S., STA

Po zadnjih podatkih ruskega ministrstva za izredne razmere je bilo danes poškodovano kar 950 ljudi.

MOSKVA – Prebivalce osrednje Rusije je danes presenetil dež meteoritov in med njimi povzročil pravo paniko. Tako imenovani »kamni iz vesolja« (izpodnebniki) so v Zemljinem ozračju zagoreli, kar je sicer povsem običajno, nekoliko nenavadnejše pa je, da delci v zraku niso zgoreli popolnoma, ampak so dosegli tla, razbijali okna in poškodovali več ljudi.

Zdravniško pomoč poiskalo 950 ljudi

Po podatkih tiskovne agencije AFP je zdravstveno pomoč zaradi posledic meteorskega dežja poiskalo več sto ljudi, po zadnjih podatkih ruskega ministrstva za izredne razmere pa je bilo danes poškodovano kar 950 ljudi. Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Vadim Kolesnikov je to potrdil in dejal, da so najmanj trije težje poškodovani. Večina poškodovanih je zaradi stekla sicer dobila le površinske rane in odrgnine.

Oblasti so potrdile, da so bile za nekaj časa prekinjene tudi telefonske povezave. Šole so začasno zaprli, saj so prostori polni stekla, zunanje temperature pa so se spustile do –18 stopinj Celzija. Kolesnikov je povedal še, da se je zrušilo okoli 600 kvadratnih metrov strehe tovarne cinka.

Začelo se je nad Uralom

Meteorit je na manjše delce razpadel nad Uralom, delci so v nižjih plasteh ozračja zagoreli, nato pa »deževali« zlasti na območju Čeljabinska. Svetovni splet so preplavile fotografije in videoposnetki spektakularnega pojava, ki je navdušil mnoge.

Svetlobi je sledil glasen, grmeč zvok

Gotovo pa niso bili tako navdušeni tisti, ki so pojav občutili na lastni koži. »Nastala je panika. Ljudje niso vedeli, kaj se dogaja, hodili so sem in tja ter vpraševali in preverjali, ali so njihovi sosedje dobro,« je povedal eden od prebivalcev Čeljabinska, mesta, ki je od Moskve (proti vzhodu) oddaljeno okoli 1500 kilometrov. »Najprej smo opazili velik izbruh svetlobe, nato pa odšli ven, da bi videli, kaj se je zgodilo. Potem smo zaslišali resnično glasen, grmeč zvok,« je še dodal. Številni so mislili tudi, da gre za strmoglavljenje letala.

Tako močna eksplozija, da se je odprlo okno

»Peljal sem se čez trg. Nenadoma je trg razsvetlila zelo močna svetloba, neobičajna svetloba,« je pripovedoval prebivalec Čeljabinska. »Svetloba je trajala tri ali štiri sekunde, nato pa je bilo spet vse normalno. Iz avta sem videl, ko se je na nebu pojavila sled. Nato je odjeknila eksplozija.« »Stal sem v kuhinji, ko sem videl močno svetlobo visoko v zraku. Sledila je eksplozija, bila je tako močna, da se je odprlo okno. Vrglo me je stran, kaktuse, ki so stali na okenski polici, pa je odneslo čez vso kuhinjo,« je dejal še eden od pretresenih ljudi, ki si bodo to izkušnjo gotovo zapomnili vse življenje.

»Najprej se je pojavila nenavadna svetloba, ki je razsvetlila desno stran šole. Takšna svetloba se ne pojavi nikoli, razen ob koncu sveta, nato pa se je prikazala še sled kot pri letalu, samo desetkrat večja,« je povedala učiteljica Valentina Nikolajeva.

image

Ostanke meteorita, ki je padel na Rusijo, so našli na treh krajih v Čeljabinski oblasti. Dva delca so našli na območju mesta Čeljabinsk (več kot 3000 kilometrov stran od Slovenije), tretjega pa v Zlatoustu (mestu, oddaljenem od Čeljabinska približno 150 kilometrov), so sporočili z ruskega notranjega ministrstva.

Desettonski kamen

Meteorit je po podatkih ruske akademije znanosti meril več metrov in tehtal okoli 10 ton. V atmosfero je vstopil s hitrostjo med 15 do 20 kilometrov na sekundo in razpadel na višini med 30 in 50 kilometri. Njegovi delci so povzročili močno svetlobo in močan udarni val, večina od njih pa je med padanjem zgorela.

Britanski strokovnjak za vesolje Robert Massey je sporočil, da je današnji meteoritski dež povzročil največje število poškodovancev v zabeleženi zgodovini človeštva, je pa izredno redko, da takšni pojavi zahtevajo žrtve. Massey meni še, da panika zaradi tega dogodka ni potrebna. »Takšni dogodki so redki – v 20. stoletju je bilo več večjih padcev, najmanj dva sta bila v Sibiriji, vendar jih glede na to, da dve tretjini Zemlje pokrivajo oceani, niti ne zabeležimo,« je pojasnil.

image
a:1:{s:11:"description";s:28:"Fotografija je simbolična. ";}

Najbolj dramatično v zadnjih 100 letih

Po ocenah strokovnjakov je bil današnji padec meteorita najbolj dramatičen vesoljski dogodek v Rusiji po katastrofi v Tunguziji (pri reki Tunguska) leta 1908. Udarec tvarine, ki naj bi imela premer do 70 metrov, je uničil 2000 kvadratnih kilometrov gozda na tem odročnem območju Sibirije.

Danes zvečer po srednjeevropskem času se bo asteroid s premerom okoli 50 metrov našemu planetu približal na nekaj manj kot 28.000 kilometrov. 

Prihaja asteroid, a z dogajanjem v Rusiji ni povezan

Večina meteoritov prihaja iz našega osončja in so delci asteroidov. Naj spomnimo, da se Zemlji danes obeta rekordno bližnje srečanje z asteroidom doslej. Je bil ta meteorski dež šele začetek? Po podatkih nemških znanstvenikov pojav ni povezan z asteroidom, ki bo danes preletel Zemljo: »Meteoritski dež in asteroid sta nekaj popolnoma drugega. Usmeritev meteorita in lokacija trka to dokazujeta,« so sporočili iz evropske vesoljske agencije Esa. Nevarnosti, da bi asteroid povzročil škodo, ni, pa poroča Nasa.

Asteroid pa bo ob preletu v ugodnih razmerah viden v vzhodni Evropi, Avstraliji in Aziji.

Čeljabinska oblast (v Uralskem okrožju) je veliko industrijsko središče s številnimi tovarnami in drugimi obrati. Tam se nahajata tudi jedrska elektrarna in veliko jedrsko odlagališče Majak. Predstavnik državne jedrske korporacije Rosatom je povedal, da meteoritski dež ni vplival na delovanje njihovih obratov v regiji. Ministrstvo za izredne razmere je sporočilo, da se radioaktivno sevanje na območju ni povečalo, na pomoč pa so poslali 20.000 reševalcev. Tudi obrambno ministrstvo je na območje poslalo vojake.

 

Deli s prijatelji