NEMIRNO

FOTO: V Ukrajini spet vre

Objavljeno 10. februar 2014 08.21 | Posodobljeno 10. februar 2014 08.21 | Piše: STA, D. P.

Protestniki, ki se zbirajo v središču Kijiva že več kot dva meseca, so do zdaj zavzeli že številne državne stavbe, prav tako je večkrat že prišlo do spopadov med njimi in policijo.

KIJIV – Okoli 70.000 prozahodno usmerjenih Ukrajincev se je v nedeljo zbralo v središču ukrajinskega glavnega mesta Kijiv. Ponovno so sporočali, da se ne bodo odpovedali zahtevi po odstopu prorusko usmerjenega predsednika Viktorja Janukoviča.

Brez nasilja

Tokratni protesti, ki so že deseta večja demonstracija po novembru lani, so se končali brez nasilja. Ukrajinska varnostna služba (SBU) je prav tako v nedeljo sporočila, da je njena protiteroristična enota v stanju najvišje pripravljenosti zaradi številnih groženj ključnim objektom, kot so letališča, železniške postaje, plinovodi in jedrske elektrarne.

Spopadi se vrstijo

SBU je ob tem sporočil, da gre za preventivni ukrep, množičnih protestov v povezavi s tem pa neposredno niso omenjali. Protestniki, ki se zbirajo v središču Kijiva že več kot dva meseca, so do zdaj zavzeli že številne državne stavbe, prav tako je večkrat že prišlo do spopadov med njimi in policijo.

Deli s prijatelji