OSTANKI 13. DINASTIJE

FOTO: V Egiptu so izkopali del piramide izpred 3700 let

Objavljeno 05. april 2017 12.44 | Posodobljeno 05. april 2017 12.45 | Piše: U. S.

Ostanki so iz obdobja 13. dinastije, odkrili so notranji hodnik in večji kos alabastra.

Začetek odkritega hodnika. Foto: AFP

KAIRO – Z egiptovskega ministrstva za starine so sporočili, da so našli ostanke nove piramide iz obdobja 13. dinastije, stare okoli 3700 let!

Ostanke so našli v nekropoli Dahšur blizu dobro znane ukrivljene piramide faraona Sneferuja (ki velja za prvi poskus gradnje piramide, pozneje pa je dal zgraditi prvo staroegipčansko piramido s pravilno obliko, z ravnimi robovi, 104-metrsko rdečo piramido), okoli 30 kilometrov južno od Kaira. Nekropola je zadnje počivališče dvorjanov in visokih uradnikov. Med najdbami sta med drugim notranji hodnik in večji kos alabastra, v katerega je vgraviranih 10 vrstic hieroglifov, je povedal Adel Okasha, direktor nekropole. Granitni nadpražnik in kamniti bloki bodo razkrili več o notranji strukturi piramide. Izkopavanje je še na začetku, zato še ne vedo, kako velika je nova piramida. Hodnik vodi v njeno notranjost, nadaljuje se z nagibom in vhodom v sobano, je sporočilo ministrstvo: »Vsi odkriti deli piramide so v zelo dobrem stanju, izkopavanja in odkrivanje drugih delov bomo nadaljevali.«

Bodo našli ime kraljice?

V Egiptu, domu ene najzgodnejših civilizacij, je 123 starodavnih piramid, je povedal nekdanji vodja vrhovnega sveta za starine Zahi Hawass, ki je sodeloval tudi pri odkrivanju piramide v Sakkari južno od Kaira leta 2008. Povedal je še, da ostanki, odkriti v Dahšurju, kažejo, da je piramida pripadala kraljici, ki so jo pokopali ob možu ali sinu. »Upamo, da bomo našli kakšne zapise, ki bi nam razkrili identiteto lastnika piramide. Če bi našli ime doslej neznane kraljice, bi bil to pomemben dodatek zgodovini,« pravijo arheologi.

Med slavnimi egiptovskimi starodavnimi zakladi so svetovno znana piramida v Gizi, zgrajena pred okoli 4500 leti, Kufujeva ali Velika piramida, največja od treh v Gizi, visoka kar 146 metrov in edina še stoječa zgradba izmed sedmerih svetovnih čudes. Mimogrede: Kufujeva oziroma Keopsova piramida v Gizi pa Rdeča piramida v Dahšurju sta del projekta skenirajmo piramide, v katerem ekipe skenirajo zgradbe in iščejo skrite sobe in votline, skrivnosti piramid; pomagajo si z infrardečimi kamerami, radiografijo in 3D-simulacijo, ki so, pravijo raziskovalci, neinvazivne in nedestruktivne. Oktobra lani so tako našli dve dodatni luknji v Veliki piramidi.

Deli s prijatelji