PRISEGA

FOTO: Ustoličili novega nizozemskega kralja

Objavljeno 30. april 2013 20.10 | Posodobljeno 30. april 2013 20.12 | Piše: STA, S. J.

Willem-Alexander je postal prvi nizozemski kralj po več kot 100 letih.

Camilla in princ Charles.

AMSTERDAM – Willem-Alexander je danes prisegel kot novi nizozemski kralj in nasledil svojo mater Beatrix. Pred več kot 2000 gosti je 46-letni kralj prisegel, da bo branil ustavni red nizozemske monarhije in vestno izpolnjeval svoje kraljeve dolžnosti. Obljubil je tudi, da bo branil neodvisnost Nizozemske in si prizadeval za splošno blaginjo.

Več kot 2000 povabljencev

Prisega novega kralja in s tem tudi njegova umestitev je potekala pred obema domoma nizozemskega parlamenta v desakralizirani Novi cerkvi (Nieuwe Kerk) v Amsterdamu. Na umestitveni slovesnosti – na Nizozemskem zaradi ločitve cerkve od države ni kronanja – se je zbralo več kot 2000 povabljencev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pred tem je nizozemska kraljica Beatrix uradno abdicirala, sestopila s prestola in ga predala sinu. Pred podpisom odstopnega dokumenta v kraljevi palači v Amsterdamu je potočila celo solzo. Dejanju so prisostvovali novi kralj s soprogo, kraljico Maximo, in njune tri hčerke, vključno z novo prestolonaslednico, devetletno Catharina-Amalio.

Pred odhodom v Nieuwe Kerk so se z balkona palače pokazali zbrani množici, ki jih je navdušeno pozdravila.

Zahvala materi

Nato se je kraljeva družina odpravila v Nieuwe Kerk, ki leži zraven kraljeve palače. Willem-Alexander je v cerkev vstopil pod ponjavo iz ribiških mrež, kar naj bi ponazarjalo, da je Nizozemska pomorska država. Pred prisego se je zahvalil svoji materi za »veliko lepih let, medtem ko je bila naša kraljica«.

»Naša draga mati je ostala mirna v težkih časih in je obdržala zastavljeno smer,« je dejal. »Grem po tvojih stopinjah, a nihče ne ve, kaj nam bo prinesla prihodnost,« je še dodal novi nizozemski kralj.

Kralj je bil ogrnjen v hermelinov plašč, kar je vznejevoljilo številne nizozemske borce za pravice živali, a jih je suveren pomiril, da je plašč že zelo star.

Vsi poslanci niso hoteli priseči

Po prisegi kralja ustavnemu redu monarhije so nato svojo zvestobo prisegli tudi vsi poslanci. 16 jih je to sicer zavrnilo, ker so, kot so dejali, prisegli že na ustavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med povabljenci na umestitveno slovesnost so bili številni predstavniki evropskega plemstva in kronane glave z vsega sveta. V Nieuwe Kerk so bili med drugim britanski prestolonaslednik Charles, španski princ Felipe in japonska prestolonaslednica Masako z možem, princem Naruhitom.

Kot navaja AFP, je to prva pot princese Masako v tujino po skoraj sedmih letih, medtem ko je bil Charles tudi na umestitvi kraljice Beatrix pred 22 leti.

Prvi kralj po več kot 100 letih

Willem-Alexander je zdaj uradno postal vladar kraljestva Nizozemske, Curacaa, Arube in Sint Maartena. Postal je tudi prvi nizozemski kralj po več kot 100 letih. Po smrti Willema III., ki je vladal do leta 1890, so namreč Nizozemski vladale tri kraljice – pred Beatrix še Wilhelmina (vladala v obdobju 1890–1942) in Juliana (1942–1980).

Amsterdam sicer danes poka po šivih zaradi velikega števila obiskovalcev, oblečenih v nacionalno oranžno barvo. V mestu pričakujejo več kot milijon ljudi, za varnost pa skrbi 10.000 policistov.

Deli s prijatelji