ŠOKIRANI

FOTO: Štirje otroci čakali Božička, dočakali ognjeno ujmo

Objavljeno 27. december 2017 14.45 | Posodobljeno 27. december 2017 14.45 | Piše: Gordana Stojiljković

Mežnarjevim iz okolice Novega mesta požar uničil skedenj, hišo le rešili. Zaradi izpada elektrike ogrožen stari oče, priključen na medicinski kisik.

Jože Mežnar je v skednju opazil nenavadno svetlobo – izkazalo se je, da je plamen, ki se je v nekaj minutah razplamtel. Foto: Dejan Javornik

VELIKI OREHEK – Ko človek prebere notico uprave za zaščito in reševanje o požaru v Velikem Orehku v občini Novo mesto, ki je do konca uničil skedenj in z njim 50 kubičnih metrov krme, pomisli, samo da ni bil nihče poškodovan. A ne glede na to, da so jo prebivalci hiše v bližini odnesli brez poškodb, je dejstvo, da božični večer ni bil prav nič idiličen.

Štiri otroke v starosti od osem do 14 let je namesto Božička namreč presenetil uničujoč ogenj. »Bili so povsem šokirani, spat smo jih peljali k bratu Janezu,« je še dan po dogodku pod močnim vtisom Marija Mežnar.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je na božični večer ob 17.37 v Velikem Orehku zagorel gospodarski objekt velikosti 19 x 6 metrov: »Gasilci GRC Novo mesto, PGD Stopiče, Stranska vas, Podgrad-Mehovo, Lakovnice, Dolž, Mali Podljuben in Uršna sela so požar pogasili in odstranili okoli 50 kubičnih metrov uničene krme. Ostrešje in leseni del objekta sta uničena. Gasilci PGD Stopiče so ostali na požarni straži do jutranjih ur.« Zogleneli ostanki skednja tik na ovinku v Velikem Orehku ob čudoviti sončni svetlobi ne kažejo praznične podobe.

Izpad elektrike je povzročil težave najstarejšemu prebivalcu hiše, saj je zaradi zdravstvenega stanja priključen na medicinski kisik.

Zgorel sto let star skedenj

»Slučajno sem bil zunaj in opazil svetlobo. Ko sem stopil bližje, sem videl plamen. Mislil sem, da mi ga bo uspelo pogasiti, zato sem odšel po škaf vode. A ko sem prišel nazaj, je že močno gorelo,« na pogorišču poslopja oziroma skednja, »starega sto let«, pripoveduje Jože Mežnar. V hiši živijo tri generacije, izvemo, lastnik je »moj oče, prav tako Jože,« pojasni Mežnar. Na pomoč je poklical ženo Marijo, ta pa je alarmirala gasilce. Medtem so sami pred zublji reševali, kar se je rešiti dalo. »Umaknili smo avto, ki ga je poškodovala padla opeka in ni bil pod skednjem, ampak tukaj na dovozu, rešili smo traktor, avtoprikolico, lesen voz,« pripoveduje pretresen Mežnar. »Na kraju dogodka smo bili v nekaj minutah,« povedo člani PGD Stopiče. »Ko smo prišli na kraj požara, je bila naša naloga predvsem zaščititi hišo, ki je v neposredni bližini. Nevarnosti za ljudi ni bilo, živali pa tudi ni bilo,« pojasni Blaž Blatnik iz PGD Stopiče, pomočnik poveljnika nedeljske intervencije, ki se je je udeležilo precej gasilcev iz lokalnih društev in tudi novomeški poklicni gasilci, vodja intervencije je bil sicer Stanislav Markelc. Ker se je na cesto podrl električni kabel, je bila hiša brez elektrike, cesta pa kar nekaj ur zaprta. »Izpad elektrike je povzročil težave najstarejšemu prebivalcu hiše, saj je zaradi zdravstvenega stanja priključen na medicinski kisik. Zato smo aktivirali nujno medicinsko pomoč, da so reševalci poskrbeli zanj,« dodaja Blatnik.

Kar rinil v ogenj

»Oče je kar rinil pod skedenj, tako hudo mu je bilo,« pojasni Jože, žena Marija pa pretresena s solznimi očmi doda: »Vlekla sem ga stran, ves čas je hodil nazaj in vlekel stvari ven, bilo je noro.«

Gasilci so se z ognjem borili do 23.30, potem pa opravljali požarno stražo. Tako ne preseneča, da smo stopiške gasilce okoli poldneva naslednji dan ujeli, ko so ravno čistili svojo opremo in vozila. Vzrok požara ni znan, škode je po Jožetovih besedah za okoli 50.000 evrov. Hudo jim je za več kot sto let star skedenj, ki so ga pred leti obnovili, požar pa jim je uničil dve kosilnici, puhalnik, mlin, elektromotor, skoraj vse orodje, nekaj žita pa jim je uspelo rešiti. 



 

 

Deli s prijatelji