JE TO INCIDENT?

FOTO: Slovenija čaka arbitražo, Hrvati zgradili to v Piranskem zalivu

Objavljeno 14. april 2017 10.37 | Posodobljeno 14. april 2017 11.16 | Piše: STA, K. K.

Slovenska policija, uprava za pomorstvo, okoljska in ribiška inšpekcija ne ukrepajo, ker za to ne dobijo potrebnih navodil.

PIRAN – Sredi Piranskega zaliva je zraslo novo školjčišče umaškega ribiča, je sinoči poročala TV Slovenija. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so sporočili, da proti širitvam nezakonito postavljenega školjčišča v Piranskem zalivu redno in odločno protestirajo pri Hrvaški, enako se bodo odzvali tudi tokrat.

Spomnimo, Hrvaška se je po incidentu s slovenskimi prisluhi, v katere sta se ujela arbiter Jernej Sekolec in Simona Drenik, umaknila iz arbitraže in od tedaj vztraja, da je ne bo priznala. 

Tole so posnetki, ki jih je včeraj objavila televizija.

image

image

image
a:1:{s:11:"description";s:27:"Fotografija je simbolična.";}

image

»Ministrstvo za zunanje zadeve proti širitvam nezakonito postavljenega školjčišča v Piranskem zalivu redno in odločno protestira ter pri tem uporablja razpoložljiva diplomatska sredstva. Nazadnje je ministrstvo v zvezi s tem Hrvaški poslalo protestno diplomatsko noto februarja letos. Na enak način se bo ministrstvo odzvalo tudi na zadnjo širitev školjčišča. Ob tem ministrstvo poudarja, da vsi pristojni organi Republike Slovenije ščitijo interese Slovenije in hkrati spoštujejo določbe veljavnega arbitražnega sporazuma,« so televiziji sporočili na ugotovitev, da je kak kilometer od hrvaške obale zraslo školjčišče, ki so ga opazili pred dnevi med naključnim panoramskim preletom iz letala.

Kot navaja televizija, ga je umaški školjkar postavil, čeprav sta se državi zavezali, da se bosta izogibali vsem dejanjem, ki bi lahko vplivala na delo arbitražnega sodišča o meji med državama. Dodaja še, da slovenska policija, uprava za pomorstvo, okoljska in ribiška inšpekcija ne ukrepajo, ker za to ne dobijo potrebnih navodil.

Pred dnevi so sicer poslancem na zaprti seji odbora za zunanje zadeve sporočili, da smo prešli v obdobje, ko lahko pričakujemo odločitev arbitražnega sodiščaimage.

Deli s prijatelji