KRIZA

FOTO: Podiranje ograje in šivanje ustnic: policija nad migrante s solzivcem

Objavljeno 28. november 2015 14.16 | Posodobljeno 28. november 2015 16.43 | Piše: STA, T. L.

Makedonija namešča žičnato ograjo na meji z Grčijo.

SKOPJE – Makedonija je na s prebežniki najbolj obremenjenem delu, to je na meji z Grčijo, začela postavljati žičnato ograjo, da bi zajezila tok migrantov. Dolžina ograje še ni znana, vojska pa jo trenutno postavlja blizu mejnega prehoda Gevgelija.

Vojaški vir je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da bodo prehodi meje med Grčijo in Makedonijo še naprej mogoči. Z ograjo, visoko okoli 2,5 metra, želijo zagotoviti, da migranti ne bi poskušali prečkati zelene meje.

Med obupanimi migranti, ki so ostali ujeti na meji med Grčijo in Makedonijo, je zavrelo in danes so znova izbruhnili spopadi med njimi in policijo, ki je morala uporabiti solzivec.

Makedonske oblasti so po terorističnih napadih v Parizu 13. novembra napovedale, da bo vojska preučila možnosti postavitve ograje na meji z Grčijo, da bi zajezila tok migrantov.

Po napadih so države na balkanski migrantski poti okrepile omejitve. Med drugim prehod meje omogočajo samo tistim, ki bežijo z vojnih območij oziroma iz Sirije, Iraka in Afganistana. Makedonija je tako prepovedala vstop ekonomskim migrantom iz drugih držav ter začela priprave na postavljanje ograje. To je izzvalo ogorčenje med domnevnimi ekonomskimi migranti, ki so protestirali na meji med Grčijo in Makedonijo, okoli 200 pa jih je četrtek med poskusom prečkanja meje podrlo del že postavljene žičnate ograje.

Deli s prijatelji