PEKLENSKI PODVIG

FOTO: Po grenlandskem peklu: Kostelić v komori, stanje Mihe resno

Objavljeno 09. maj 2017 19.45 | Posodobljeno 09. maj 2017 19.57 | Piše: Tina Horvat

Ivica Kostelić in Miha Podgornik sta prva letos v zimskih razmerah prečila Grenlandijo na smučeh.

Foto: facebook

LJUBLJANA, ZAGREB – Medtem ko sta Slovenija in Hrvaška že dolga leta v nenehnem sporu zaradi neurejene meje, pa se je daleč stran na severu, na odročni Grenlandiji, dogajala ena najlepših zgodb o prijateljstvu med Slovencem in Hrvatom. Vanjo sta vpeta legenda hrvaškega smučanja Ivica Kostelić in njegov slovenski prijatelj iz Radovljice Miha Podgornik, ultramaratonec, alpinist, turni smučar in pustolovec, sicer sin pokojne Ruth Podgornik Reš.

Njuna najtežja preizkušnja

V petek sta se vrnila z njune največje pustolovščine v življenju, 550 kilometrov in 19 dni dolgega prečenja Grenlandije na smučeh. Že med potjo sta prijatelja na družabnih omrežjih obveščala svoje družine in javnost o njunem nečloveško težkem podvigu, ki sta mu dodala tudi dobrodelno noto, saj sta zbirala denar za otroke z downovim sindromom. Takoj po prihodu v civilizacijo je tudi med Slovenci izjemno priljubljeni Hrvat objavil sporočilo na facebooku, da je bila letos to prva smučarska odprava, ki ji je prečenje uspelo, in to celo v zimskih razmerah, da sta v poprečju opravila 36 kilometrov na dan, največ v enem dnevu pa celo 80, a da so žal nizke temperature v kombinaciji z vetrovi pustili hude posledice. Oba sta namreč dobila ozebline po obrazu ter po prstih na rokah in nogah. »Mihove ozebline na prstih so zelo resne in zahtevajo nadaljnje zdravljenje. Oba upava, da se bo srečno izteklo,« je še zapisal.

Ivica Kostelić se je potem, ko je spal kar 20 ur, odzval hrvaškim medijem in povedal, da je bila zanj to največja in najtežja izkušnja v življenju: »Nikoli v svojem, lahko rečem zelo špartanskem življenju še nisem doživel česa tako hudega. To me je zelo spremenilo,« je povedal za Večernji list. Razložil je še, da je bila Grenlandija pravzaprav trening za prečenje Severnega tečaja, vendar ga to zdaj ne zanima več, saj se je že na Grenlandiji znašel na meji mogočega. »Pretežko je bilo, tega ne bi doživljal še enkrat. Niti največjemu sovražniku ne bi privoščil tega, kar sva midva doživela. Najhuje je bilo zadnjih pet kilometrov, ko bi morala prečkati zaledenelo morje. A ker ni bilo zaledenelo, sva morala iskati prehode čez popolnoma neznane terene, čez gore, skozi kanjone, mimo klifov in fjordov. Imel sem občutek, da sva se znašla v grozljivki, ko sva iskala pot do cilja.«

Oba se zdravita

A kljub vsemu temu Ivica ni izgubil smisla za humor. V soboto se je oglasil iz bolnišnice KBC Reka in povedal, da si po 600 potopih z jeklenko in po 24 letih podvodnega ribolova nikoli ni mislil, da bo končal v hiperbarični komori zaradi – ozeblin. Pri tem se je še zahvalil zdravnikom in osebju Centra za podvodno in hiperbarično medicino reške bolnišnice in poslal fotografijo, na kateri s prstom kaže v zrak, kot da je vse vredu in da se počuti odlično.

Niti Slovenec v tej prijateljski ekstremni avanturi, Miha Podgornik, se po prihodu domov ni mogel posvetiti svoji družini, prijateljem in konec koncev tudi medijem, saj je moral zaradi hudih omrzlin takoj na terapijo v hiperbarično komoro. Kot nam je povedal njegov oče Rajko Podgornik, tudi alpinist in gorski kolesar, skratka pustolovec po duši, je Miha takoj po prihodu domov odšel v Terme Čatež, kjer imajo dobro hiperbarično komoro, danes, v ponedeljek, pa ga čakajo pregledi v ljubljanskem UKC, kjer bo izvedel, kako hude bodo posledice. »Samo pol ure sem ga videl, potem pa je šel. Vsi upamo, da bodo ozebline pustile čim manj trajnih posledic, a kakor koli, moj sin je bil videti zelo srečen in zadovoljen!« 

Deli s prijatelji