PRISEGA

FOTO: Obama uradno nastopil drugi mandat

Objavljeno 20. januar 2013 20.19 | Posodobljeno 20. januar 2013 20.20 | Piše: S. J., STA

Čeprav je nedelja, je Obama prisegel za drugi mandat, saj tako določa ustava.

Prisega v Beli hiši.

WASHINGTON – Predsednik Barack Obama je danes v Modri sobi Bele hiše pred predsednikom vrhovnega sodišča Johnom Robertsom prisegel za drugi štiriletni mandat. Pred vrhovno sodnico Sonio Sotomayor je nekaj ur pred Obamo to storil tudi podpredsednik ZDA Joseph Biden.

Treba je upoštevati ustavo

Obamova prisega je morala potekati danes, čeprav je nedelja, ker tako določa ustava. Javna prisega z govorom, s parado in plesi pa bo na sporedu v ponedeljek. Obe prisegi sta minili brez govorov in v ožjem krogu družine, prijateljev in povabljenih. Obama in Biden bosta podala izjavi nocoj na posebnem inavguracijskem sprejemu v Beli hiši.

Predsednik in podpredsednik sta se po Bidenovi prisegi v njegovi uradni rezidenci v Nacionalnem observatoriju odpravila na Nacionalno pokopališče Arlintgon na drugi strani reke Potomac, kjer sta položila venec na grobnico neznanega junaka.

Jutri bo prisegel pred 800 tisoč ljudmi

Po slovesnosti in pred predsednikovo prisego sta se oba udeležila še maše v spomin na ubitega borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga ml., katerega življenje in delo Američani slavijo z nacionalnim praznikom, ki je letos v ponedeljek. Torej na dan, ko bo Obama pred zahodnim stopniščem kongresne palače ob prisotnosti dostojanstvenikov, tujih veleposlanikov in povabljenih gostov ter množico okrog 800.000 ljudi na travniku National Mall še enkrat javno prisegel za drugi mandat.

Potem bo povedal svoj inavguracijski govor, kosil v kongresu in s svojo udeležbo odprl inavguracijsko parado od kongresa do Bele hiše, po aveniji Pensilvanija. Parado si bo nato ogledal s častne tribune, zvečer pa ga čakata še dva inavguracijska plesa v Konvencijskem centru. Slovesnosti se bodo sklenile v torek zjutraj z mašo v Nacionalni katedrali.

Deli s prijatelji