INAVGURACIJA

FOTO: Obama prisegel še za javnost

Objavljeno 21. januar 2013 23.24 | Posodobljeno 21. januar 2013 23.33 | Piše: Ma. F., STA

Zvečer Obamo in prvo damo Michelle čakata dva inavguracijska plesa, zabave po drugih delih prestolnice pa se bodo nadaljevale do torka zjutraj.

WASHINGTON – Barack Obama je na stopnicah pred kongresno palačo v Washingtonu ponovno prisegel za drugi predsedniški mandat, v svojem inavguracijskem govoru pa je orisal pot za prihodnja štiri leta, na kateri se obetajo prizadevanja za mir v svetu in imigracijska reforma, boj proti podnebnim spremembam, enakost žensk in homoseksualcev ter varnost otrok.

Obama je uradno prisegel že v nedeljo v Beli hiši, prav tako pred predsednikom vrhovnega sodišča ZDA Johnom Robertsom, ker ustava določa, da je prisega 20. januarja. Vendar pa je bila letos to nedelja, zato so slovesnost za tisoče podpornikov premaknili na ponedeljek.

Predsednik in prva dama bosta dvakrat zaplesala

Obama in podpredsednik Joseph Biden ter njuni družinski člani so dan začeli z mašo v episkopalni cerkvi Sv. Janeza, nato so se odpravili v kongresno palačo, okrog katere se je vse jutro valilo več dolgih kolon ljudi, ki so imeli akreditacije oziroma povabila, da so lahko inavguraciji prisostvovali malce bliže kot tisoči ostalih, ki so napolnili travnik National Mall.

Slovesnosti se bodo nadaljevale še s parado po aveniji Pensilvanija od kongresa do Bele hiše. Zvečer Obamo in prvo damo Michelle čakata dva inavguracijska plesa, zabave po drugih delih prestolnice pa se bodo nadaljevale do torka zjutraj.

Deli s prijatelji