OBUPANI

FOTO: Nori (5) so štete minute, starši doživeli nov šok

Objavljeno 06. februar 2013 14.00 | Posodobljeno 06. februar 2013 14.18 | Piše: A. K.

Državljani so stopili skupaj in zbrali denar za deklico, a je kmalu sledil nova ovira.

Nora z mamo Đano.

ZAGREB – Pred nekaj dnevi je v hrvaških medijih odjeknila novica o hudo bolni petletni deklici Nori Šitum, ki ji hrvaški zdravniki ne morejo več pomagati. Staršem so svetovali, naj deklico odpeljejo na zdravljenje v pediatrično bolnišnico v Filadelfiji, saj je to edina možnost, da njihova malčica premaga zahrbtno bolezen. Nori, ki se že dve leti bori z akutno limfoblastno levkemijo, ne pomagajo nobena zdravila več, obupani starši pa bi morali zdravljenje v ZDA plačati vrtoglavih 420 tisoč evrov. Norina mati Đana Atanasovska se je zato odločila, da bo javnost  pozvala, naj z donacijami pomaga njeni hčerki, saj je zdravljenje čez lužo njeno edino upanje.

Čas je njen največji sovražnik

»Nora je posebno in neobičajno ljudsko bitje. Tisti, ki jo poznajo, to vedo. Tisti, ki ne vedo, pa bi jo morali spoznati,« je o Nori povedala njena mati. »Zdravljenje v ZDA je naša edina in zadnja priložnost. Lahko se odpravimo tja ali pa ob postelji čakamo, kdaj bo njeno življenje ugasnilo. Kateri od staršev bi to dovolil, če ve, da za njegovega otroka obstaja možnost? Čas je njen največji sovražnik. Brez terapije ne bo dolgo živela,« je v solzah povedala Norina mama. 

Novica o petletni deklici se je razširila kot požar. Državljani, politiki, zvezdniki in športniki so stopili skupaj in začeli zbirati denar za malo Noro. Že v nekaj dneh jim je uspelo zbrati potreben znesek, o katerem sta dekličina oče in mati pred kratkim lahko samo sanjala.

Dekličina mati je na facebooku odprla skupino, ki se ji je pridružilo skoraj 90 tisoč ljudi.

Dvignili so ceno dekličinega življenja

Zdravniki so medtem opravili vse potrebne preiskave in potrdili, da je deklica pripravljena na dolgo potovanje v ZDA, na katero naj bi se družina odpravila že ta petek, a je sledil nov šok. Iz ZDA so jim namreč sporočili, da stroški zdravljenja po novem znašajo okoli 610 tisoč evrov, saj morajo opraviti dodatne preiskave. 

Pomagal bo Zagreb

Toliko naj bi znašalo samo zdravljenje in bivanje v bolnišnici, kjer bi morala Nora ostati od tri do šest mesecev, družina pa mora zbrati še denar za letalske vozovnice in stroške bivanja za staršev. Ti niso izgubili upanja, saj državljane na facebook strani ves čas pozivajo, naj pomagajo deklici. Medtem se je oglasil tudi zagrebški župan Milan Bandić, ki je dejal, da bo občina prispevala ves denar, ki ga ne bodo zbrali do petka.

Prva je bila sedemletna Emma

Terapija, s katero bodo zdravili Noro, je bila do zdaj preizkušena pri 11 osebah, med katerimi sta bila tudi dva otroka, uspešna pa je bila v vseh primerih. Sedemletna Emma Whitehead je bila izbrana za prvo otroško pacientko te eksperimentalne tehnike, potem ko se je prav tako kot Nora dve leti neuspešno bojevala z zahrbtno boleznijo. Zdravniki so uporabili spremenjeno in onesposobljeno obliko virusa HIV, ki je spremenil gensko zasnovo T-celic. Te so se spremenile tako, da so začele napadati celice B, ki so bile krive za njeno bolezensko stanje.

 

Deli s prijatelji