POTRJENO

FOTO: Napad v Stockholmu: prijeti 39-letni Uzbekistanec obveščevalcem znan od prej

Objavljeno 08. april 2017 16.30 | Posodobljeno 08. april 2017 16.30 | Piše: STA, A. L.

Namestnik švedskega generalnega tožilca Hans Ihrman je pojasnil, da še ni znano, ali je osumljenec na družbenih omrežjih izražal podporo Islamski državi (IS) ali kateri drugi skrajni skupini.

STOCKHOLM – Švedsko tožilstvo je danes sporočilo, da je prijeti osumljenec za napad v Stockholmu 39-letni uzbekistanski državljan, ki je obveščevalnim službam znan že od prej. Načelnik policije Dan Eliasson je ob tem na novinarski konferenci dejal, da ne morejo izključiti možnosti, da je bilo v napad vpletenih več ljudi.

Kot je povedal predstavnik policije Anders Thornberg, so obveščevalci podatke o osumljencu prejeli že lani, a njihova preiskava ni pokazala na povezavo s skrajneži. Kako dolgo osumljenec že biva na Švedskem, še ni znano.

Namestnik švedskega generalnega tožilca Hans Ihrman je pojasnil, da tudi zdaj še ni znano, ali je osumljenec na družbenih omrežjih izražal podporo Islamski državi (IS) ali kateri drugi skrajni skupini.

V tovornjaku našli napravo, ki ne sodi tja

Kot je povedal Eliasson, so v tovornjaku našli »napravo, ki ne spada tja«. S forenzično preiskavo pa poskušajo ugotoviti, ali gre morda za eksploziv ali vnetljivo snov.

Švedski premier Stefan Löfven je ob polaganju cvetja v bližini kraja petkovega napada pred tem danes napovedal, da bo na Švedskem v ponedeljek dan žalovanja, opoldne pa se bodo žrtvam po vsej državi poklonili z minuto molka.

»Danes žalujemo,« je še dejal in izpostavil, da mora skupaj s sodržavljani bes zdaj spremeniti v »nekaj konstruktivnega«. »Smo odprta, demokratična družba in to bomo tudi ostali,« je poudaril Löfven.

Pred tem se je v bližini kraja napada žrtvam poklonil tudi švedski kraljevi par.

Sožalje je Švedski izrekla tudi britanska premierka Theresa May, ki je Löfvena danes poklicala po telefonu. »Velika Britanija stoji Švedski trdno ob strani,« je v izjavi poudarila Mayeva. Kot je pojasnila, sta se s švedskim kolegom strinjala o pomenu skupnega boja proti terorističnim grožnjam.

Črni petek

V napadu z ukradenim tovornjakom je moški v petek popoldne zapeljal v množico v križišču nakupovalnih ulic v središču Stockholma ter se nato zaletel v trgovino. Po podatkih policije so bili ubiti štirje ljudje, 15 je bilo ranjenih. Po najnovejših podatkih zdravstvenih oblasti je v bolnišnici še devet odraslih, od katerih so štirje huje poškodovani, ostali pa lažje. V bolnišnici pa je tudi lažje poškodovani otrok.

Kraj napada v središču mesta danes ostaja zaprt, zastave pa so spuščene na pol droga. Na mejah so uvedli okrepljen nadzor.

To je bil četrti napad v Evropi v zadnjem letu, v katerih so napadalci z vozili zapeljali med civiliste, po Londonu, Berlinu in Nici.

Deli s prijatelji