SESTRELJENO LETALO

FOTO: Malezija dosegla dogovor s separatisti

Objavljeno 27. julij 2014 14.10 | Posodobljeno 27. julij 2014 14.10 | Piše: STA, P. J.

Tujim policistom bodo dovolili na prizorišče nesreče.

KUALA LUMPUR, DONECK – Malezija je dosegla dogovor s proruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine, da bodo tujim policistom dovolili dostop do prizorišča strmoglavljenja malezijskega letala, je sporočil malezijski premier Nadžib Razak.

Separatisti še nadzorujejo območje

Kot je povedal Razak, so omenjeni dogovor dosegli s premierjem samooklicane ljudske republike Doneck Aleksandrom Borodajem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prav z Borodajem je Razak pred dnevi že dosegel dogovor, v skladu s katerim so proruski separatisti izročili trupla žrtev in obe črni skrinjici s strmoglavljenega letala. Nizozemsko pravosodno ministrstvo je medtem sporočilo, da je na poti na prizorišče strmoglavljenja ekipa 30 nizozemskih forenzičnih strokovnjakov. Ekipi naj bi pot na nemirno območje omogočil dogovor med Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in proruskimi separatisti. Na prizorišču bodo med drugim iskali še preostale posmrtne ostanke žrtev.

Tudi iz Moskve so danes sporočili, da na prizorišče pošiljajo štiri ruske strokovnjake za letalstvo, ki bodo sodelovali v mednarodni preiskavi strmoglavljenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Proruski separatisti nadzorujejo območje, kjer je pred tednom in pol strmoglavilo malezijsko letalo, ki je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur. Pri tem je umrlo vseh 298 ljudi na krovu letala – med njimi največ nizozemskih, malezijskih in avstralskih državljanov.

Vodenje tako identifikacije žrtev kot tudi mednarodne preiskave nesreče je prevzela Nizozemska, v njej pa imata vodilno vlogo še Malezija in Avstralija. Omenjene tri države so se dogovorile, da bodo tesno sodelovale. Napovedale so tudi, da bodo na prizorišče poslale svoje policiste, tudi oborožene, da bodo zaščitili območje in zagotovili varno delo preiskovalcem. 68 malezijskih policistov naj bi tako v sredo zapustilo Kuala Lumpur in se skupaj z nizozemskimi in avstralskimi kolegi napotilo na vzhod Ukrajine, je napovedal Razak.

Avstralski policisti že na kraju nesreče

Avstralija je pred tem danes potrdila, da bo na prizorišče tragedije v naslednjem tednu poslala skupino policistov, tudi oboroženih, a obenem poudarila, da gre za humanitarno misijo, katere edini namen je zaščititi prizorišče in zagotoviti varnost preiskovalcem nesreče.

Avstralija na Nizozemsko po poročanju AFP pošilja 190 svojih policistov in tudi manjše število vojakov, ki pa naj ne bi odšli na vzhod Ukrajine. Nizozemske oblasti naj bi na prizorišče poslale 60 policistov. Proruski separatisti, ki nadzorujejo območje, kjer je strmoglavilo letalo, so sicer že nakazali, da bodo manjši skupini tujih policistov dovolili namestitev.

 

Deli s prijatelji