BURNA BIOGRAFIJA

FOTO: Kdo je bil hrvaški general, ki je v Haagu spil strup?

Objavljeno 29. november 2017 17.17 | Posodobljeno 29. november 2017 18.46 | Piše: STA, M. U.

Končal je tri fakultete, bil gledališki režiser in ustanovil HDZ v Zagrebu.

Slobodan Praljak.

ZAGREB – Obsojenec haaškega sodišča za vojne zločine nad Bošnjaki med vojno v BiH Slobodan Praljak je bil častnik hrvaške vojske in Hrvaškega obrambnega sveta (HVO) v BiH. Rodil se je leta 1945 v Čapljini v BiH, po poročanju medijev pa je danes umrl v Haagu, potem ko je spil strup po potrditvi 20-letne zaporne kazni za vojne zločine v BiH leta 1993.

Končal tri fakultete

Praljak je v svojem življenjepisu navedel, da je pred vojno na območju bivše Jugoslavije končal tri fakultete. Na zagrebški univerzi je diplomiral na elektrotehniški in filozofski fakulteti kot tudi na akademiji za gledališče in film.

Hrvaški premier Andrej Plenković je uradno  potrdil, da je haaški obsojenec Praljak umrl.

Delal kot gledališki režiser 

V 70. in 80. letih prejšnjega stoletja je delal kot gledališki režiser na Hrvaškem in v BiH. Režiral je tudi televizijske drame in dokumentarne filme. Nekaj časa je bil zaposlen kot profesor filozofije in sociologije.

Ustanavljal HDZ

Bil je eden izmed ustanoviteljev zdaj vladne stranke HDZ v Zagrebu, potem pa je kot prostovoljec vstopil v vrste hrvaških oboroženih sil leta 1991. Leto za tem je kot brigadir hrvaške vojske prevzel položaj pomočnika hrvaškega obrambnega ministra, 1993 pa je prestopil v BiH in prevzel poveljstvo HVO.

image

Haaško sodišče ga je bremenilo ravno zaradi vojnih zločinov v BiH v letu 1993. Zaradi tega je bil danes pravnomočno obsojen na 20 let zapora. Po izreku sodbe je dejal, da ni vojni zločinec, in spil strup.

Praljak je vojaško kariero v letih 1994 in 1995 nadaljeval znova v uniformi hrvaške vojske in je bil tudi šef vojaškega kabineta prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana. Kot častnik hrvaške vojske se je upokojil konec leta 1995 in prevzel posle v upravi zagrebškega podjetja Chromos.

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes izrazil sožalje družini Slobodana Praljaka, ki je naredil samomor z zaužitjem strupa ob razglasitvi zaporne kazni na haaškem sodišču. Izrazil je tudi nezadovoljstvo in obžalovanje hrvaške vlade ob pravnomočni sodbi šesterici Hrvatov za vojne zločine, ki so bili storjeni nad Bošnjaki med vojno v BiH. Napovedal je, da bo hrvaška vlada sprožila pravne in politične mehanizme, da bi zavrnila navedbe iz sodbe. Pojasnil je, da obstajajo elementi za revizijo postopka ter sprožitev tega vprašanja v Varnostnem svetu ZN, ki je ustanovil haaško sodišče.

 

Deli s prijatelji