KRVAVI NAPADI

FOTO: Iščejo še Mohameda iz clia in krvnikova vrnitev na kraj zločina

Objavljeno 24. november 2015 20.11 | Posodobljeno 24. november 2015 20.11 | Piše: T. L.

Dva dni pred pariškimi napadi se je Mohamed Abrini s cliem vozil proti Parizu z iskanim Abdeslamom.

WASHINGTON, BRUSELJ, PARIZ – Belgija je danes izdala mednarodno tiralico še za enega moškega, ki so ga dva dni pred pariškimi napadi videli v družbi iskanega domnevnega napadalca Salaha Abdeslama. Kamere na bencinskem servisu v Ressonsu na hitri cesti do Pariza so namreč 11. novembra posnele 30-letnega Mohameda Abrinija, ki se je peljal s Salahom. Peljala sta se s črnim renaultem cliem, ki je bil čez dva dni uporabljen v krvavih pariških napadih, v katerih je umrlo 130 ljudi. Abrinija zdaj iščejo francoske in belgijske varnostne sile. Pravijo, da gre za nevarnega človeka, ki je najverjetneje oborožen, zato naj ga ne skušajo zaustaviti in naj ga takoj prijavijo policiji. 

Francoski mediji poročajo, da so preiskovalci razkrili, da se je glavni organizator pariških napadov Abdelhamid Abaaoud po pariških napadih vrnil na kraj zločina. Pravijo tudi, da je načrtoval še en napad, in sicer na pariško poslovno četrt La Defense. Abaaouda so ubili v policijski akciji v pariški četrti Saint-Denis.

Hollande kopenskih sil v Sirijo ne bo pošiljal

Ameriški predsednik Barack Obama je danes v Beli hiši sprejel francoskega kolega Françoisa Hollanda in mu dober teden po terorističnih napadih v Parizu na novinarski konferenci v francoščini povedal, da so zdaj vsi Francozi. Obama je poudaril, da ni nobenega dvoma, da bodo porazili skupine, kot je Islamska država. Hollande pa je po poročanju agencije AFP dejal, da francoskih kopenskih sil v Sirijo ne bodo pošiljali.

Obama je pri tem izkoristil priložnost in pozval EU, naj uresniči dogovor o delitvi informacij o letalskih potnikih z ZDA, s čimer bodo lahko storili več, da teroristom preprečijo neopaženo vstopanje v države, poroča STA. Ameriški predsednik je zagotovil, da so ZDA in Francija popolnoma solidarne glede namere, da kaznujejo teroriste, pri čemer pa je pomembno, da se ne predajo strahu. »Naj ne bo nobenega dvoma, da bomo zmagali, skupine, kot je Islamska država, pa bodo izgubile,« je dejal Obama.

Deli s prijatelji