PO MASAKRU V PARIZU

FOTO: Huda napaka francoskih oblasti. Nov napad že naslednji teden?

Objavljeno 16. november 2015 15.26 | Posodobljeno 16. november 2015 15.26 | Piše: STA, S. U.

Po Franciji in Evropi minuta molka za žrtve napadov v Parizu.

Oblasti opozarjajo, da je Salah Abdeslam izredno nevaren.

PARIZ – V Franciji po petkovih terorističnih napadih intenzivno iščejo osumljenca za napade, ki je še vedno na begu. Francoske varnostne sile so tako ponoči v več krajih izvedle obsežne protiteroristične racije.

V nedeljo zvečer so potekale hišne preiskave v pariškem predmestju Bobigny, a podrobnosti po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še niso znane.

Po pisanju regionalnega časnika La Depeche Du Midi so posebne policijske enote izvedle tudi racije domnevnih islamistov v Tolousu, pri čemer pa naj ne bi šlo zgolj za preiskave v zvezi z napadi v Parizu, temveč tudi v okviru boja proti terorizmu na splošno. Prijeli naj bi najmanj tri ljudi in zasegli en kos orožja, so povedali viri na francoskem državnem tožilstvu.

Časnik La Dauphine Libere piše tudi o nočnih racijah v 15 zgradbah na širšem območju Grenobla.

Različne informacije o aretaciji

Francoske oblasti vseskozi iščejo osumljenca (po nekaterih podatkih naj bi ga že prijeli, op. p.) za napade v Parizu, v katerih je po zadnjih podatkih umrlo 132 ljudi, 42 pa se jih še vedno bori za življenje. Gre za Salaha Abdeslama, rojenega v Bruslju. Oblasti opozarjajo, da je izredno nevaren. Belgija je za njim že razpisala mednarodno tiralico.

Mediji sicer poročajo, da je v povezavi z osumljencem prišlo do napake francoskih oblasti: moškega naj bi že v soboto skupaj s še dvema moškima ustavili v avtu ob belgijski meji, a so ga po preverjanju izpustili.

Minuta molka

Medtem so se po Franciji in Evropi opoldne z minuto molka spomnili žrtev petkovih terorističnih napadov v Parizu, ki so po zadnjih podatkih zahtevali 132 življenj. Poklonu žrtvam so se z minuto molka pridružili tudi evropski voditelji na vrhu G20 na jugu Turčije in slovenski poslanci v državnem zboru. V več evropskih državah je sicer danes dan žalovanja. Na prizoriščih napadov v Parizu se je opoldne žrtvam poklonila velika množica, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Francoski predsednik Francois Hollande in predsednik vlade Manuel Valls sta se minuti molka pridružila na Univerzi Sorbona, kjer je po tišini izbruhnil aplavz. Na Trgu republike in tudi pred francoskim parlamentom je bilo po minuti molka mogoče slišati petje francoske državne himne Marseljeze.

Valls svari pred novimi napadi v Franciji in Evropi

Francoski premier Manuel Valls je danes posvaril, da obstaja možnost novih terorističnih napadov, ki bi se lahko zgodili že v naslednjih dneh ali tednih, usmerjeni pa naj bi bili tako proti Franciji kot drugim evropskim državam. Zatrdil je tudi, da so bili petkovi krvavi napadi organizirani iz Sirije. »Terorizem je udaril in lahko udari znova, v teh dneh, v tednih, ki prihajajo. Tega ne pravim zato, da bi koga prestrašil, temveč zato, da bi se Francozi zavedeli,« je dejal. »Dolgo bomo živeli s to teroristično grožnjo,« je dodal v pogovoru za radio RTL.

Že mesece sicer po njegovih besedah vedo za možnosti terorističnih napadov in na to so pozorne vse obveščevalne službe. Prav ta pripravljenost jim je omogočila, da so od poletja preprečili že pet tovrstnih napadov, je dejal in zatrdil, da se tako proti Franciji kot drugim evropskim državam pripravljajo novi napadi.

Francija želi ukiniti radikalizirane džamije

Še to, francoska vlada bo v kratkem razpravljala o predlogu ukinitve radikalnih džamij, je v nedeljo, dva dneva po terorističnih napadih v Parizu in razglasitvi izrednih razmer, napovedal notranji minister Bernard Cazeneuve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Deli s prijatelji