NA POTI

FOTO: Costa Concordia na zadnji poti

Objavljeno 23. julij 2014 14.58 | Posodobljeno 23. julij 2014 15.00 | Piše: STA, P. J.

V pristanišču v Genovi jo bodo uničili.

RIM – Nasedla potniška ladja Costa Concordia je začela svojo zadnjo pot od obale otoka Giglio proti pristanišču v Genovi, kjer jo bodo uničili, poročajo tuje tiskovne agencije. Do zadnjega počivališča bo predvidoma potrebovala štiri dni.

Razbitino luksuzne jahte vlečejo štirje vlačilci, na 350 kilometrov dolgi poti pa jo spremlja 10 ladij. Med zadnjo plovbo bo ob načrtovani trasi plovbe prepovedan ladijski promet, nad traso pa bo veljala tudi prepoved letenja. Ker bo ladja potovala s hitrostjo največ 3,7 kilometra na uro, bo v ligursko pristanišče predvidoma prispela v nedeljo.

Prevrnjena s 4200 ljudmi na krovu

Ladjo je pred odhodom na obalah Giglia z dolgim aplavzom pozdravilo več sto turistov in prebivalcev, ki so dopoldne opazovali, kako so strokovnjaki opravili še zadnje priprave na plovbo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Luksuzna potniška ladja je 13. januarja 2012 z več kot 4200 ljudmi na krovu pred toskanskim otokom Giglio nasedla na čereh in se prevrnila, pri čemer je umrlo 32 ljudi.

Reševanje 300-metrske in 114.000-tonske Coste Concordie je bil inženirski podvig, kakršnega svet še ni videl. Celotni projekt so začeli maja 2012, operacija pa naj bi skupno stala 1,5 milijarde evrov. Uničenje ladje bi lahko trajalo tudi do dve leti, do 80 odstotkov odpadnega materiala pa naj bi reciklirali.

Odgovornost za tragično nesrečo Coste Concordie so pripisali več uslužbencem družbe Costa Crociere, ki je zato priznala sokrivdo. Kapitan ladje Francesco Schettino se za nesrečo zagovarja pred sodiščem v mestu Grosseto. Sodbo je pričakovati v prihodnjih mesecih, grozi pa mu do 20 let zapora.

Deli s prijatelji