KOT MESTO DUHOV

FOTO: Bruselj šokiral bralca, na stavbah ostrostrelci, turisti brišejo slike

Objavljeno 08. december 2015 10.55 | Posodobljeno 08. december 2015 11.40 | Piše: M. I., S. U.

Evropska prestolnica je preplavljena z vojaki na vsakem vogalu, med drugim pravi naš bralec.

BRUSELJ – Bruselj je preplavljen z vojaki na vsakem vogalu, sporoča bralec Patrik. Vhodi v galerije, turistične znamenitosti, cerkve, pasaže, večje restavracije, trge, parke ... so letošnji december obdani z oboroženimi vojaki. Na vsaki ulici so vsaj trije oklepniki ter kup policijskih patrulj. Pred hotelom v središču mesta so vsako noč tri policijska vozila, s katerimi vso noč patruljirajo. Ob dveh zjutraj ljudi po navadi zbudijo policijske sirene – tedaj opravljajo racije v revni četrti Movenbeek (t. i. džihadističnih nebesih, od koder so bili vsi napadalci na Pariz), kjer živi velika večina bruseljskih muslimanov.

Ostrostrelci v centru

Vojaki so, tako Patrik, izredno prijazni, vsakega mimoidočega pozdravijo z bonjour, meščani in turisti pa so po videnem tudi zadovoljni, da so tam – mahajo jim in z dvignjenim palcem kažejo odobravanje. Varnost je pač pomembnejša od neprijetnega občutka, ko se mimo tebe po božičnem sejmu sprehaja skupina komandosov z avtomatskimi puškami. Čez dan je stari del Bruslja kot kakšno mesto duhov. Druga leta sicer živi božični sejem v središču blizu glavnega trga Grand Place nima veliko obiskovalcev niti ob večerih. Ljudje, ki tam živijo, pravijo, da tako prazno ni bilo že od konca druge svetovne vojne. Na trgu Grand Place na štirih stavbah, ki ga obkrožajo, prežijo ostrostrelci. »Ko sem hotel katerega od njih slikati, sem takoj zaslišal glasen žvižg za sabo, nakar mi je sicer prijazen komandos ukazal, naj sliko izbrišem – in seveda celoten potek izbrisa skrbno nadzoroval. Podobno se mi je godilo pred ameriškim veleposlaništvom, kjer sem hotel fotografirati ameriško zastavo. Naenkrat se je od nekod prikazal mož v modri uniformi in me prijazno prosil, naj zbrišem, kar sem ravnokar posnel.«

Petarde povzorčile paniko

Vidi se, sporoča presenečeni Patrik, da je mesto na trnih – ko so pred dnevi sredi mesta okrog 20. ure odjeknile petarde, ki so jih odvrgli belgijski pobalini, so ljudje planili na tla, začeli bežati, nekatere ženske so kričale. Skoraj neverjetno, da se kaj takega lahko dogaja v prestolnici Evropske unije. Tradicionalna germanska arhitektura, vse diši po evropskem redu in miru, medtem pa se po cesti sprehajajo vojaki in po ulicah krožijo policijske patrulje kot v kakšnem Bagdadu. Teroristi so vsekakor dosegli, kar so želeli – strah in napetost med civilisti. Tudi če od zdaj naprej ne izvršijo nobenega napada več, so dejansko že zmagali.

Se tudi vi nahajate v tujini in ste začudeni nad tamkajšnjim stanjem? Obvestite nas.

Deli s prijatelji