ODKRITJE

Evropo preplavili ponaredki živil, ki so lahko zelo nevarni

Objavljeno 25. april 2017 16.38 | Posodobljeno 25. april 2017 16.39 | Piše: STA, Mo. S.

Zasegli so za 230 milijonov evrov ponaredkov.

Ribe in ribje olje so vir maščobnih kislin omega 3.

HAAG – Europol in Interpol sta v skupni operaciji v Evropi zasegla za 230 milijonov evrov ponaredkov živil, ki bi bili lahko tudi zdravju nevarni, od jušnih kock so kaviarja. V operaciji, ki je trajala več mesecev, so sodelovali preiskovalci iz 61 držav.

Kot je na svojem sedežu v Haagu sporočil Europol, so preiskovalci zasegli skoraj 10.000 ton ter več kot 26 milijonov litrov različnih živil. Tolpe so proizvajale ponaredke vsakdanjih živil, kot so mineralna voda, oljčno olje in jušne kocke, pa tudi luksuzne proizvode, kot sta vino in kaviar.

Pakirali neprimerno za uživanje

Europol je ob tem opozoril, da so nekateri ponaredki lahko nevarni zdravju. V Nemčiji so, denimo, odkrili prevaro z oreščki, ki bi bila lahko usodna za alergike. Tako je bilo v 1300 kilogramih mletih lešnikov osem odstotkov arašidov, ki pogosto povzročajo alergije. V 500 kilogramih lešnikove paste pa so našli do 45 odstotkov indijskih oreščkov. Na Portugalskem so v eni od opuščenih tovarn našli več kot 310.000 konzerv sardin v paradižnikovi omaki, ki so jih nepridipravi tik pred iztekom roka uporabnosti prepakirali in pri tem niso upoštevali higienskih predpisov. Ribe so bile namenjene tako za izvoz kot za prodajo v EU. V Španiji pa so zasegli 530 kilogramov rakov, ki niso bili primerni za uživanje. V operaciji so odkrili tudi ponaredke živil znanih znamk, ki sicer niso bili nevarni zdravju – v Franciji jušne kocke, v Italiji mineralno vodo.

Operacija Opson VI je potekala od decembra lani do marca letos. V njenem okviru so izvedli okoli 50.000 inšpekcijskih nadzorov, pri katerih so sodelovali policisti, cariniki, živilski inšpektorji in podjetja.

Deli s prijatelji