MIGRANTSKA KRIZA

EU Italiji: Uporabiti bo treba silo

Objavljeno 16. december 2015 23.00 | Posodobljeno 16. december 2015 23.00 | Piše: T. Pa., STA

Nekateri poslanci so zaradi zahteve že izrazili zaskrbljenost, Juncker medtem predlaga okrepljeno varovanje zunanjih meja EU.

RIM – Evropska komisija je v torek od Italije zahtevala, da pri odvzemu prstnih odtisov migrantom uporabi tudi silo, če bi to bilo potrebno. Cilj je namreč doseči stoodstotni odvzem prstnih odtisov za vse migrante, ki pridejo v državo.

Komisija je sicer v začetku tedna Italiji pa tudi Grčiji in Hrvaški izrekla opomin zaradi neizpolnjevanja evropske zakonodaje o azilu. Te tri države namreč ne izvajajo ustrezno uredbe Eurodac, ki določa pravila za odvzem prstnih odtisov državljanom tretjih držav, ki nedovoljeno vstopajo v državo, in prenos podatkov v osrednji Eurodacov sistem v 72 urah.

Italijanski notranji minister Angelino Alfano je v odzivu na poziv komisije pojasnil, da italijanski pravni sistem že predvideva sorazmerno uporabo sile v takih primerih, da pa so nekateri poslanci zaradi te zahteve Bruslja izrazili zaskrbljenost. »To, da ima EU za legitimno uporabo sile proti migrantom, ni v skladu s konvencijami ZN o človekovih pravicah in je zelo skrb vzbujajoče,« je menil predsednik italijanske komisije za družbena vprašanja Mario Marazziti.

Nove otroške žrtve

Po podatkih agencije ZN za begunce so v Italiji do sredine novembra zabeležili prihod 142.400 migrantov in beguncev, ki so preživeli nevarno pot prek Sredozemlja.

Na žalost pa za vse ni tako. Po grozljivi fotografiji mrtvega dečka, čigar truplo je naplavilo na turško obalo blizu turističnega kraja Bodrum, je danes svet pretresla vest o novih smrtnih žrtvah med otroki. V morju pred turškim letoviškim mestom Cesme je namreč lokalni ribič našel trupli iraških otrok, starih dve in šest let. Turški mediji so poročali, da sta bila otroka med 200 migranti in begunci, ki so prečkali Egejsko morje, da bi prišli do Grčije. Vse ostale so rešili.

Teroristi raje z letalom kot z gumenjakom

Medtem pa se zaostrujejo tudi razmere znotraj članic Evropske unije. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu zavzel za ohranitev schengenskega območja. Prosto gibanje po tem območju bo po njegovem moč ohraniti le ob okrepljenem varovanju zunanjih meja EU.

Juncker je še dejal, da bodo v prihodnje na zunanjih mejah unije sistematično nadzorovali tudi državljane EU. To je po njegovem »cena nevarnega sveta«. Čeprav je poudaril, da terorizem ne pozna meja, pa je na predsodke, da se teroristi skrivajo med begunci, ki množično prihajajo v Evropo, odgovoril: »Teroristi raje potujejo z letalom kot z gumenjakom.«

Proti priseljevanju

Istočasno pa je norveška premierka Erna Solberg danes političarko, ki nasprotuje priseljevanju, imenovala za ministrico za imigracijo in integracijo. Gre za 37-letno Sylvi Listhaug iz populistične Napredne stranke.

Listhaugova je prejšnji mesec, ko je bila še na čelu ministrstva za kmetijstvo, kritizirala »tiranijo prijaznosti, ki se kot nočna mora širi po norveški družbi«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Deli s prijatelji