KDO BO NOVI PREDSEDNIK?

»Ekstremizem lahko Franciji prinese samo nesrečo«

Objavljeno 23. april 2017 23.18 | Posodobljeno 23. april 2017 23.29 | Piše: STA, S. U.

Po izidih vzporednih anket televizije France 2 sta se v drugi krog francoskih predsedniških volitev uvrstila neodvisni kandidat Emmanuel Macron in kandidatka skrajne desnice Marine Le Pen.

PARIZ – V prvem krogu današnjih predsedniških volitev v Franciji je po izidih vzporednih volitev največ glasov dobil neodvisni kandidat Emmanuel Macron, 23,7 odstotka. Sledi mu skrajna desničarka Marine Le Pen z 21,7 odstotka. Macron in Le Penova naj bi se tako pomerila v drugem krogu 7. maja, poročajo francoski mediji.

V Franciji so se ob 20. uri zaprla vsa volišča, na katerih je 47 milijonov volivcev izbiralo med 11 kandidati.

Po vzporednih volitvah, ki jih je izvedel institut Ipsos, se bosta v drugem krogu pomerila Macron in Le Penova. Predvolilne ankete kažejo boljše možnosti za zmago v drugem krogu Macronu, ki bi tako z 39 leti postal najmlajši francoski predsednik. Sledita jima konservativec Francois Fillon in skrajni levičar Jean-Luc Melenchon z 19,5 odstotka glasov.

Kandidatka francoske skrajne desnice Marine Le Pen, ki se je po izidih vzporednih volitev uvrstila v drugi krog predsedniških volitev, je že dejala, da je današnji izid zgodovinski, pred njo pa je velika odgovornost, da brani Francijo in njeno nacionalno identiteto.

Pred drugim krogom podprl Macrona

Kandidat francoskih konservativcev Francois Fillon, ki se mu po izidih vzporednih volitev danes ni uspelo uvrstiti v drugi krog predsedniških volitev v Franciji, je zvečer napovedal, da bo 7. maja v drugem krogu volitev glasoval za neodvisnega kandidata Emmanuela Macrona.

»Ekstremizem lahko Franciji prinese samo nesrečo, zato nimam druge izbire, kot da 7. maja oddam svoj glas proti skrajni desnici,« je dejal.

 

Deli s prijatelji