ZASKRBLJENOST

Ebola že mori pri naših severnih sosedih?

Objavljeno 18. avgust 2014 15.58 | Posodobljeno 18. avgust 2014 17.50 | Piše: STA, S. U.

Žensko so našli mrtvo v njenem stanovanju in takoj izključili možnost, da je nekdo drug zakrivil njeno smrt.

VOMP – V avstrijskem kraju Vomp so v noči na soboto v stanovanju našli truplo 48-letne ženske, sicer britanske državljanke, ki je nedavno preko Nemčije pripotovala iz Nigerije. Oblasti so se zaradi tega odločile izvesti teste za ebolo, , a se je na koncu izkazalo, da ženska ni bila okužena z nevarnim virusom.

To je danes sporočil direktor pristojne zdravstvene službe na avstrijskem Tirolskem Franz Katzgraber.

Ni bil umor

Žensko so mrtvo našli v njenem stanovanju in takoj izključili možnost, da je nekdo drug zakrivil njeno smrt. Mrliški oglednik je kot možni razlog smrti navedel virusno infekcijo, so pa pokojnici odvzeli vzorce krvi in las ter jih poslali na inštitut za tropske bolezni v Hamburgu na teste za ebolo.

Njeno stanovanje so zapečatili, navzoče reševalne ekipe pa podučili o nadaljnjih ukrepih. Kot je poudaril Katzgraber, je nevarnost okužbe, če bi se izkazalo, da je smrt povzročila ebola, izjemno majhna.

Preventivno uvedli zdravniški nadzor za šest potnikov

V srbski Kikindi so medtem preventivno uvedli zdravniški nadzor za šest potnikov iz Nigerije, Gabona, Južnoafriške republike in Mozambika.

Šesterica bo pod nadzorom 21 dni, sicer pa gre za posameznike, ki so delali na ladjah in niso imeli stika z lokalnim prebivalstvom, je povedala vodja epidemiološke službe zavoda za javno zdravje v Kikindi Tatjana Karać.

Kot je dodala, je šesterica pod nadzorom v dobrem zdravstvenem stanju in ne kaže nikakršnih znakov hemoragične vročice ali drugih nalezljivih bolezni. »Panika ni upravičena,« je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug poudarila Karaćeva.

Deli s prijatelji