NOVA SVETNICA

Drugi čudež matere Tereze: postala bo svetnica

Objavljeno 18. december 2015 12.26 | Posodobljeno 18. december 2015 12.27 | Piše: STA, T. Pa.

Papež Frančišek je pokojni materi Terezi kot čudež priznal ozdravitev Brazilca z neozdravljivimi možganskimi tumorji.

Ime Nežka, kot so ji ga dali Slovenci, vsebuje tudi globoko simboliko.

VATIKAN – Papež Frančišek je pokojni materi Terezi priznal še drugi čudež, s čimer so izpolnjeni pogoji, da jo razglasi za svetnico. Kot so danes sporočili iz Vatikana, bo mati Tereza, albanska redovnica, ki je življenje posvetila pomoči najrevnejšim in za to prejela Nobelovo nagrado za mir, svetnica postala septembra prihodnje leto.

O tej novici je že v četrtek zvečer poročal časopis italijanske škofovske konference Avvenire, danes pa so jo v Vatikanu še uradno potrdili. Kot navaja časnik, je drugi čudež, pripisan materi Terezi, postala nepojasnjena ozdravitev nekega Brazilca, ki je imel več neozdravljivih možganskih tumorjev. Njegova družina je za pomoč zaprosila mater Terezo, nakar si je moški opomogel, zdravniki pa niso mogli pojasniti, kako je do tega prišlo.

Mati Tereza, rojena kot Agnes Gonxa Bojaxhio, se je rodila leta 1910 albanskim staršem v Makedoniji. Ustanovila je red misijonarke ljubezni za pomoč najrevnejšim na ulicah indijske Kalkute. Nobelovo nagrado za mir je prejela leta 1979. Umrla je leta 1997 v starosti 87 let.

Za blaženo jo je leta 2003 razglasil papež Janez Pavel II. Beatifikacija, za katero je potrebno priznanje enega čudeža, je zadnji korak pred imenovanjem za svetnika.

Deli s prijatelji