DRAŽBA

Dražba osebnih predmetov železne lady

Objavljeno 12. november 2015 15.40 | Posodobljeno 12. november 2015 15.40 | Piše: S. I
Ključne besede: Margaret Thatcher

Dokumenti, oblačila in ikonične torbice Margaret Thatcher bodo na prodaj decembra. Njeni dediči računajo, da bodo zaslužili okoli 700.000 evrov.

Londonska dražbena hiša Christie's bo decembra na dražbo postavila osebne predmete pokojne britanske premierke Margaret Thatcher, med katerimi bodo različni dokumenti, zapiski, oblačila in seveda tudi njene ikonične torbice. Sto petdeset kosov se bo na avkciji v Londonu znašlo 15. decembra, od 3. do 16. pa bo potekala tudi spletna prodaja še 200 drugih predmetov.

Med verjetno najbolj zaželenimi med zbiratelji bodo rdeča usnjena aktovka, ki ji jo je podaril njen zaveznik in prijatelj, ameriški predsednik Ronald Reagan, njena poročna obleka iz leta 1951 in Chaumetova ogrlica z diamanti in smaragdi, vredna med 170.000 in 250.000 evri. Skupno vrednost 350 predmetov ocenjujejo na skoraj 700.000 evrov.

Ni za v muzej

Margaret Thatcher, ki je umrla 2013. v starosti 87 let, je bila premierka Britanije z najdaljšim stažem v 20. stoletju (med letoma 1979 in 1990) in hkrati edina ženska na tem položaju. S svojo neizprosno politiko si je kmalu prislužila naziv železna lady, zaradi obračunavanja s političnimi nasprotniki in neposlušnimi zavezniki pa je zaslužna tudi za izraz handbagging (torbičarjenje), ki v Oxfordovem angleškem slovarju opisuje »dejanje ženske, ki neusmiljeno in silovito verbalno napade ali zatre drugo osebo ali idejo«.

Njeni dediči so se za dražbo odločili po neuspelih pogajanjih z muzejem Victoria & Albert, ki shranjuje oblačila in osebne predmete zgodovinskih osebnosti. Kakor so pisali britanski mediji, se tisti, ki so bili v lasti Thatcherjeve, muzejskemu vodstvu niso zdeli primerni za njihovo zbirko. Iz muzeja pa so sporočili, da se je pred leti res govorilo, da bi osebne kose železne lady vključili v zbirko, a nikoli niso dobili nobene uradne prošnje.

Deli s prijatelji