VISOKO V ZRAKU

Drama na letalu, Slovenec rešil življenje

Objavljeno 16. februar 2014 14.50 | Posodobljeno 16. februar 2014 14.53 | Piše: Aleksandar Lukić

Deset kilometrov nad površjem Zemlje in 2000 kilometrov od najbližjega kopnega so se znašli v zagati.

Jakov Fak.

FORT DE FRANCE – »We have a sick person on board. Are there any doctors? (Na krovu imamo bolno osebo. Ali je med potniki kakšen zdravnik?)« Tako so po zvočniku Air Franceovega letala prejšnji petek 10 kilometrov nad morjem in okoli 2000 kilometrov od najbližjega kopnega zadonele besede stevardese. Povedano je v potnikih vzbudilo nelagodje, številni so se s strahom v očeh spogledali, tisti, ki se v svojem življenju nenehno srečujejo z reševanjem človeških življenj, pa so se brez obotavljanja odzvali na klic.

Med trojico ali četverico se je javil tudi Slovenec, ki pa ni želel biti imenovan. Za Slovenskenovice.si je povedal le, da je naredil tisto, kar bi vsak, če bi znal v takem primeru pomagati.

Od naših virov smo izvedeli, da je imela oseba zdravstvene težave že pred letom, že na videz pa je bilo videti, da je krepko pretežka. Med približno osemurnim letom se ji je zdravstveno stanje naglo poslabšalo. Oseba je težko dihala, potila se je, slabo se je odzivala na okolico. Osebje na letalu je zato kakšni dve uri pred pristankom za pomoč zaprosilo (strokovno usposobljene) potnike, ki bi lahko za osebo bolje poskrbeli od njih. Prek satelitske povezave so še vzpostavili povezavo z zdravstvenim osebjem v Parizu.

Zastajanje tekočin

Glede na vse simptome so predvidevali, da gre za srčno popuščanje in zastajanje tekočin v telesu, zato so morali poskrbeti, da jih oseba, ki je sicer napol sedela na sedežu v prvem razredu, izloči. Vstavili so ji intravenski kanal, po njem aplicirali zdravilo za odvajanje tekočine, poleg tega pa so ji poskušali uravnati raven krvnega sladkorja. Oseba je z uriniranjem izločila dovolj tekočine, njeno stanje pa se je stabiliziralo. Do konca leta so njeno stanje nadzirali z merjenjem vitalnih funkcij.

Ob pristanku je osebje zaprosilo potnike, naj ostanejo na svojih sedežih. Na letališču jih je namreč pričakalo zdravstveno osebje, ki je prvo vstopilo na letalo in v nadaljnjo oskrbo prevzelo bolnega potnika. Ob bok letala so s prižganimi lučmi pripeljali tudi gasilci. Šele nato je bil potnikom omogočen izstop.

Oboleli naj ne bi bil iz Slovenije

Na letalu, ki je drvelo z več kot 900 kilometri na uro proti otoku Martinik (Martinique), enemu od karibskih otokov, je bilo po naših podatkih več Slovencev, toda obolela oseba naj ne bi bila iz Slovenije. Od ljudi z omenjenega poleta smo namreč izvedeli, da je govorila francosko. Pri družbi Air France nam odgovora, ali je šlo za Slovenca ali Slovenko, niso želeli dati.

V odgovoru so zapisali le, da podatkov o potnikih ne morejo razkriti. O zdravstvenem stanju potnika so povedali, da je bil ob pristanku živ, priklopljen na kisik, in ob pomoči ekipe prve pomoči prepeljan neposredno v bolnišnico v Fort de Franceu.

Kdo je odgovoren?

Ker so pri zdravljenju 10 kilometrov nad tlemi posebne razmere, saj lahko letalo kadar koli zatrese (turbulenca), kdo odgovarja za nenamerne napake tistih, ki nesebično priskočijo na pomoč? Izvedeli smo namreč, da si je osebje na letalu zapisalo vse opravljene korake zdravstvenega osebja, vzeli pa so tudi njihove podatke.

Pričakovali smo, da odgovornost prevzema letalec, v tem primeru Air France, saj je konec koncev prosil za pomoč, toda odgovor od tam je bil vse prej od pričakovanega: »Oprostite, vendar moramo podrobneje proučiti pravilnike in postopke, da bi vam lahko odgovorili. Oglasili se vam bomo pozneje.«

Deli s prijatelji